Nytt initiativ ska hitta lösningar på svenskt ullproblem

Cirkulär Ekonomi I Sverige bränns hälften av den ull som produceras upp eller slängs. Samtidigt importeras tusentals ton ull från utlandet. Nu ska The Swedish Wool Initiative försöka lösa problemet.

Nytt initiativ ska hitta lösningar på svenskt ullproblem
Foto: Adobe Stock

The Swedish Wool Initiative skalar nu upp verksamheten med ett pilotprojekt i Dalarna. Där ska man sätta upp en insamlingsplats för ull där 20 svenska fårägare ska kunna lämna in sin ull så att den ska kunna användas som hållbar råvara inom industriella sektorer som bygg, möbler, mode, outdoor och heminredning. I pilotprojektet ska man testa och lära mer om effektiv insamling och hantering av ull nationellt.

I dag produceras cirka 1 000 ton ull i Sverige varje år, men problemet är att hälften av den producerade ullen bränns eller slängs. Samtidigt importerar Sverige cirka 1745 ton ull varje år. I Dalarna, där projektet nu ska bedrivas, produceras cirka 120 ton ull om året. Ambitionen med projektet är att hitta lösningar som gör det möjligt att gå från pilot till nationell industriell skala.

Nationellt klassificeringssystem

The Swedish Wool Initiative, som samlar fårägare, företag och forskare utvecklar sedan tidigare ett nationellt klassificeringssystem för svensk ull som ska standardisera och kvalitetssäkra ull så att företag lättare ska kunna använda den.

– Vi vill skapa förutsättningar för svensk industri att enkelt få tillgång till kvalitativ och konkurrenskraftig svensk ullråvara, samtidigt som vi hittar effektiva sätt att hantera logistiken så att fårägare och fårklippare kan få ett rimligt pris för sin ull, säger Johan Sidenmark, Projektledare inom Framtidens material på Axfoundation som leder initiativet som bland annat också finansieras av Vinnova och Region Dalarna.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.