Forskare varnar: Skogen är ingen kolsänka

Forskning Att skapa kolsänkor genom att plantera skog ha setts som ett sätt att hindra koldioxid från att spridas i atmosfären. Nu har forskare vid SLU fått fram resultat som går stick i stäv med vedertagna sanningar.

Forskare varnar: Skogen är ingen kolsänka
Achim Grelle

Skogen är ingen kolsänka, menar forskare.

Huruvida skogar tar upp eller släpper ut koldioxid tycks vara en mer komplicerad fråga än man tidigare har trott. David Hadden, forskare vid SLU, har mätt koldioxidflöden på sex platser med olika typer av skogs- eller jordbruksmark och fått fram resultat som visar att skogar läcker en hel del koldioxid.

Både produktionsskogar och urskogar gav ifrån sig relativt stora mängder koldioxid till atmosfären under stora delar av mätperioden.

Utsläpp motsvarade fem varv runt jorden med bil

Fiby urskog utanför Uppsala släppte exempelvis ut 25 ton koldioxid under de tio år som mätningarna pågick. Det motsvarar fem varv runt jorden med bil.

– Tidigare publicerad forskning tyder på att urskog tar upp koldioxid, men våra mätningar visar att det också kan vara tvärtom – under vissa förhållanden kan skogarna till och med ge ifrån sig stora mängder koldioxid, säger David Hadden.

Läs mer: Flygutredningen överlämnad till regeringen

Fakta

Skog som kolsänka

Det norra barrskogsbältet innehåller ett av världens största kollager, efter att ha bundit in mer koldioxid än det släppt ut i tusentals år. Kolet lagras i form av levande och död biomassa och olika mullämnen i marken, och att kolet har anrikats hänger samman med att det kalla klimatet begränsar nedbrytningen under en stor del av året. I dagens klimatarbete är det viktigt att kunna beräkna vad som kommer att hända med detta kolförråd, och med skogarnas förmåga att binda in kol, i en framtid med varmare klimat och förändrad markanvändning.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.