Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Det går att lita på klimatforskare

Forskning Tvärt emot vad klimatskeptiker verkar tro så gömmer klimatforskare inte undan eller snedvrider fakta. Det framgår av en studie från Lunds universitet.

Det går att lita på klimatforskare

Forskare vid Lunds universitet har tillsammans med kanadensiska forskare undersökt 120 vetenskapliga artiklar som publicerats inom klimatforskning mellan 1997 och 2013. Studien innehåller en statistisk analys av de sammanlagt 1154 experiment som ingick i de undersökta artiklarna.

Klimatforskare gömmer inte undan fakta

Slutsatsen är att klimatforskare inte gömmer undan fakta som skulle kunna motbevisa klimatförändringarna.

– Jag hoppas att resultaten från vår studie ska övertyga skeptiker att klimatförändringar är en realitet och att åtgärder som lyfts fram i klimatdebatten ska tas på allvar, säger Johan Hollander, som är forskare vid Naturvetenskapliga fakulteten på Lunds universitet.

Misstro problematiskt

Inom forskarsamhället råder konsensus när det gäller globala klimatförändringar medan det fortfarande finns många klimatförnekare bland politiker och hos vissa delar av allmänheten, menar Johan Hollander. I samband med den så kallade Climategate-skandalen 2009 blev klimatforskare beskyllda för att bortse från motstridiga uppgifter och anklagades för att plocka russinen ur kakan för att bevisa sin tes.

– Det är ett stort problem ifall politiker och andra beslutsfattare inte har en tilltro till vetenskapen. Det kan få till följd att viktiga beslut inte fattas eller prioriteras ner, säger Johan Hollander.

Den aktuella studien har nyligen publicerats i tidskriften Climatic Change.

Läs mer: Scania anställer 40 hållbarhetssäljare

Vårt nyhetsbrev

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Miljö & Utveckling sparar mina uppgifter
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.