Enligt rapporten har 1,5 procent av befolkningen redan tvingats lämna sina hem på grund av konflikter, klimatförändringar eller miljöskador i deras lokala områden. Det är en fördubbling från 0,75 procent för ett decennium sedan.
Rapporten varnar också att fler människor kan tvingas flytta om världens ledare inte agerar proaktivt. Det gäller bland annat samhällen på sjunkande Stillahavsöar som Tuvalu och områden som drabbas av extremt ovanliga väderfenomen som cykloner och torka i andra delar av världens södra regioner.
Inget land är immunt, betonade FN:s miljöprogramchef Inger Andersen:
”Den snabba förändringstakten, osäkerheten och den tekniska utvecklingen vi ser, mot en bakgrund av geopolitisk turbulens, innebär att vilket land som helst kan kastas ur kurs lättare och oftare.”
Ny teknik får oavsiktliga konsekvenser
Att förlita sig på ny teknik som en enkel lösning på ett komplext problem utan att adressera de underliggande orsakerna till hållbarhetsfrågor kan leda till nya skadliga konsekvenser, varnar FN.
Den digitala omställningen har förbättrat anslutningsmöjligheter, försörjning och tillgång till utbildning. Men med ökad efterfrågan på batterielektrisk teknik och förnybar energiproduktion ökar också behovet av kritiska råvaror.
FN förutspår att efterfrågan på dessa material kommer att fyrdubblas de närmaste fyra åren, vilket hotar biologisk mångfald både på land och i djuphav, samt i rymden på grund av nya utvinningsmetoder. Denna utveckling kan också påverka hälsan för dem som arbetar inom utvinningssektorn och väcker frågor kring mänskliga rättigheter.
I rapporten har artificiell intelligens (AI) fått mycket uppmärksamhet. Den beskriver hur AI kan användas för att fatta datadrivna beslut som förenklar och effektiviserar olika processer. Det kan inkludera allt från att optimera vindkraftsparker och bestämma platser för nya byggnader till att utfärda varningar för extremt väder för att rädda liv. Å andra sidan kan AI tillämpas inom militära operationer och för att öka utvinningen av fossila bränslen.
AI kräver också betydande energiresurser, vilket kan leda till ökat beroende av fossila bränslen och väcka frågor om rättvis tillgång till energi.
Vägen framåt
Rapporten poängterar att dessa sammanlänkade frågor måste hanteras genom en kombination av offentligt, privat och filantropiskt kapital. Politiska ledare måste omforma finansiella system och omdirigera kapitalflöden för att säkra den nödvändiga finansieringen. Det krävs avveckling av ineffektiva subventioner och eliminering av systemiska hinder för investeringar.
Rapporten avslutar med att påpeka att lösningar är inom räckhåll. Mänskligheten behöver inte vänta på någon revolutionerande ny teknik för att ta itu med de största framtida riskerna och långvariga utmaningarna för hållbar utveckling.