Experten om FN:s klimatskatt på sjöfart: ”Här är konsekvenserna”

Transporter FN:s sjöfartsorgan IMO har tagit ett historiskt beslut om att införa en global avgift på koldioxidutsläpp från fartyg. Syftet är att minska klimatpåverkan från den internationella sjöfarten – en sektor som hittills varit förhållandevis oreglerad.
– Vi är försiktigt positiva till förslaget, säger Fredrik Larsson, miljöansvarig på Svensk Sjöfart.

Experten om FN:s klimatskatt på sjöfart: ”Här är konsekvenserna”
Fredrik Larsson. Foto: Svensk Sjöfart / Adobe Stock

FN:s internationella sjöfartsorganisation (IMO) har godkänt en ny global avgift på koldioxidutsläpp från fartyg, i syfte att minska klimatpåverkan från den internationella sjöfarten. Beslutet togs under ett möte i IMO:s miljökommitté, MEPC, under fredagen och innebär ett steg mot att införa ekonomiska styrmedel för att minska branschens klimatutsläpp.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

Förslaget om en koldioxidavgift har drivits av flera små ö-nationer, inklusive Marshallöarna och Salomonöarna, som är särskilt sårbara för klimatförändringar. Enligt förslaget ska fartyg betala en avgift baserat på mängden koldioxid de släpper ut, vilket ska skapa incitament för att minska användningen av fossila bränslen och påskynda övergången till renare alternativ.

– Vi är försiktigt positiva till förslaget, säger Fredrik Larsson, miljöansvarig på Svensk Sjöfart, till Miljö & Utveckling.

Anledningen till att de endast är försiktigt positiva är för att det finns flera frågetecken kring förslaget, berättar han. Ett av IMO:s mål är att nå nettonollutsläpp till 2050 för sjöfartssektorn, och Fredrik Larsson berättar att det främst kommer handla om att byta ut bränslen mor mer miljövänliga alternativ.

– Men efter en första analys ser vi inte att detta kan ta oss hela vägen till noll för 2050. Det ser också ut att öppna upp för att använda biobränslen av den första generationen, det vill säga födo- och grödobaserade biobränslen, men det behöver analyseras mer, säger han.

Men det största frågetecknet handlar om att man överhuvudtaget behövt rösta om förslaget på IMO, något som är väldigt ovanligt.

– Det var ett ganska stort antal länder som ställde sig avvisande till förslaget, och det återstår att se om de kommer fortsätta insistera på att inte gå med på kommande möten.

Tre läger

Även om det finns bred enighet om behovet av klimatåtgärder inom sjöfarten, har vissa länder uttryckt oro över de ekonomiska konsekvenserna, särskilt för utvecklingsländer. Diskussioner om avgiftens exakta utformning och nivåer kommer att fortsätta inför nästa möte i IMO i september 2025.

Det finns i princip tre läger i frågan: De som tycker att förslaget är överambitiöst, i detta fallet främst oljeproducerande länder och USA; de länder som argumenterade för mer ambitiösa och starkare åtgärder, till exempel Stilla havs-öar som Marshallöarna och till sist de som röstade igenom förslaget, bland annat EU, Kina och Brasilien.

Fredrik Larsson anser att sannolikheten att förslaget röstas igenom i höst är ganska stor.

– Frågan är egentligen hur det kommer implementeras på global basis om det är flera länder som inte står bakom det här. För svensk del, som en del av EU, kommer det betyda att fartygstransporter kommer bli mer hållbara i framtiden. Rederier blir tvungna att på något sätt köpa grönt bränsle, annars får man straffavgifter. Så kostnaderna kommer öka och förhoppningsvis kommer också hållbarheten att öka.

Under fredagens förhandlingar valde USA att lämna samtalet i protest mot förslaget om skatten för koldioxid i sjöfartssektorn. Fredrik Larsson berättar också att USA försökte underminera förhandlingarna genom rena hot.

– USA hotade med vedergällning i olika former, troligen ekonomiska, gentemot de länder som skulle införa ökade kostnader för amerikanska varor eller konsumenter.

Det låter ganska grovt, är det vanligt i den här sortens förhandlingar?

– Det är väldigt grovt. Det har aldrig hänt något liknande på IMO sedan de startade på 50-talet. Det är helt nytt, men kanske inte förvånande. Det är väl ingenting som är förvånande när det gäller Trump. Jag skulle inte säga att detta reflekterar alla amerikaner. Det är faktiskt en president där borta som är väldigt oberäknelig och som har frångått Parisavtalet, säger han och fortsätter:

– Förhoppningsvis kommer saker och ting ta en positiv vändning under hösten. Men det finns risk att det tar en annan vändning också.

Har du några tips på hur man kan göra sina marina transporter mer hållbara?

– Använd dig av rederier eller transportörer som erbjuder gröna transporter. Det är dyrare, men det finns möjligheter hos de flesta att blanda in mer hållbara bränslen på frivillig basis.

Han säger att det går att få en grön transport om man vill, frågan är bara hur mycket man är villig att betala. Men det finns fortfarande utmaningar inom branschen.

– Sanningen är att säga att vi samtidigt inte sett så många transportörer eller transportköpare som är villiga att betala för grön transport. Det är därför vi tycker det är så viktigt att man får globalt bindande regler som gör att prisgapet mellan fossila och förnybara drivmedel minskar.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.