CSO Awards av Futur/io Institute har för andra året i rad utsett Europas 100 bästa CSO:s, Chief Sustainability Officer. Sju svenskar finns med på listan, vilket är en klar ökning från förra året då endast Handelsbankens hållbarhetschef Catharina Belfrage Sahlstrand och hennes motsvarighet på Electrolux, Vanessa Butani, var med.
Europas 100 bästa hållbarhetschefer – här är svenskarna
Karriär
Europas 100 bästa hållbarhetschefer har utsetts och sju av dem är svenskar. Det är en ökning från fjolårets lista, då bara två var från Sverige.
– Jag är både glad och hedrad säger Handelsbankens hållbarhetschef Catharina Belfrage Sahlstrand, till Miljö & Utveckling.
✔ Här är svenskarna
✔ Hållbarhetschefen: ”Hedrad”
✔ Här är de svenska bolagen
✔ Så stor är andelen kvinnor
✔ Därför har svenskarna ökat på listan
Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
- Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
- Full tillgång till allt digitalt material
I årets lista har Vanessa Butani mist sin placering, men Catharina Belfrage Sahlstrand är bland Europas bästa hållbarhetschefer igen.
”Jag är både glad och hedrad att vara nominerad bland de främsta CSO:erna i Europa i sällskap av andra hållbarhetschefer som jag tycker gör ett så viktigt jobb. Utmärkelsen är ett erkännande av det fantastiska arbete som mitt team och mina kollegor på Handelsbanken gör varje dag”, skriver hon i ett meddelande till Miljö & Utveckling.
En av de nya svenska hållbarhetscheferna på listan är Alfa Lavals Anna Celsing.
– Det är jättekul för organisationen, för det är organisationen som står bakom något stort och det är jag verkligen stolt över.
Hon tror att företaget har fått utmärkelsen för att man har lyckats kombinera tillväxt med hållbarhet.
– Siffror talar sitt tydliga språk. Vi har ökat vår omsättning samtidigt som vi har halverat scoop 1 och scoop 2 och det innebär att vi på riktigt gör förändringar.
Vad säger du om att andelen svenskar har ökat på listan?
– Jag tror företagen i Sverige har insett att vi måste jobba närmare varandra för inget företag kan göra det här själv, det är en samhällsfråga. Vi har också krokat arm mer i långsiktiga partnerskap. Jag träffar andra på listan träffas i ICC och andra sammanhang, där vi verkligen pratar ihop oss och hjälper varandra. Det är kanske en svensk fördel. Det är inte en tävling på samma sätt som det kan vara i andra länder, det är min gissning.
Det är 68 kvinnor på listan och 32 män på listan. Av svenskarna är det 6 kvinnor och en man. Vad tänker du om det?
– Det är inte lätt att hitta män till anställningar trots att jag verkligen försöker. Återigen en spekulation, men det kan ju bero på värderingar. Jag började tänka vad jag kan göra för världen när jag fick barn och att allt inte handlar om pengar, det är kanske fler kvinnor som tänker så. Men jag vill verkligen att det ska bli jämnare. Ju mer mångfald, oavsett kön och bakgrund gör hållbarhetsarbetet bättre.
Det är Futur/io som gör listan på Europas 100 främsta hållbarhetschefer. Utnämningarna baseras på en bedömning utifrån på nio olika kriterier. Dessa inkluderar bland annat utsläpp av växthusgaser, bevarande av biologisk mångfald, vattenhantering samt mångfald och inkludering. Utöver poängsättningen från dessa kriterier, väljer en jury ut vilka hållbarhetschefer i Europa som kvalificerar sig för topp 100-listan.
Bildtext: Från vänster: Lena Hök, Annika Ramsköld, Andreas Antonsen,
Catharina Belfrage Sahlstrand, Lisa Malmquist Ekstrand, Fredrika Klarén, Anna Celsing Klingberg.
Foto: Skanska, Vattenfall, Atea Group, Handelsbanken, Vestas, Polestar,
Alfa Laval.
Fakta
Svenskarna bland de 100 bästa hållbarhetscheferna i Europa
- Annika Ramsköld, Vattenfall
- Catharina Belfrage Sahlstrand, Handelsbanken
- Fredrika Klarén, Polestar
- Lena Hök, Skanska
- Lisa Malmquist Ekstrand, Vestas
- Anna Celsing Klingberg, Alfa Laval
- Andreas Antonsen, Atea Group