EU föreslår förbud mot PFAS – med vissa undantag

Kemikalier EU:s kemikaliemyndighet Echa föreslår nu ett förbud mot evighetskemikalierna PFAS från att komma ut på marknaden. Sverige är ett av fem länder som står bakom förslaget.

EU föreslår förbud mot PFAS – med vissa undantag
Foto: Adobe Stock

I mitten av januari lämnade Kemikalieinspektionen, tillsammans med motsvarande myndigheter från Danmark, Tyskland, Norge och Nederländerna, in ett lagförslag till Europeiska kemikaliemyndigheten, Echa, om att begränsa användningen av PFAS.

PFAS är ett samlingsnamn för en grupp kemikalier som finns på flera ställen i samhället, bland annat i smink, brandskum, regnkläder, skor, livsmedel och dricksvatten. Gemensamt för ämnena är att de är mycket svåra att bryta ner och kan ha skadliga effekter, både på människa och miljö.

”Historiskt omfattande lagförslag”

Nu presenterar Echa detaljerna i lagförslaget, som förenklat går ut på att helt stoppa PFAS från att komma ut på marknaden och spridas till människor och miljö.

– Det här är ett historiskt omfattande lagförslag, säger Kemikalieinspektionens generaldirektör Per Ängquist. Det handlar om mer än 10 000 ämnen som används brett i samhället och där många är bevisat skadliga för både människor och miljö. När förslaget går igenom kommer det leda till att de här utsläppen upphör.

Innehåller undantag

Inför att lagförslaget presenterades handlade diskussionerna om två olika alternativ. Det ena om att förbjuda all användning av PFAS efter en 18-månaders övergångsperiod. Det andra om att vissa användningar, där PFAS fyller en viktig funktion, får tidsbegränsade undantag.

Det slutgiltiga lagförslaget landade i alternativ nummer två, att vissa användningsområden får tidsbegränsade undantag. Det är dock få undantag, och handlar till exempel om medicinska implantat som pacemaker. Förbudet ska gälla produktion, användning och import av kemikalierna.

– Vårt lagförslag innebär att flera branscher måste ställa om, men vi är övertygade om att kostnaderna som följer av fortsatta utsläpp är ännu högre, säger Per Ängquist.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.