Emelie slänger soporna en gång per år – så minskade hon sitt avfall med 90 procent

Avfall Genom noggranna uträkningar i affären och på hemmaplan lyckades Emelie Andersson från Örebro att minska sitt avfall med 90 procent. Nu slänger hon inte hushållssoporna mer än en gång per år – och låter inte ett enda äggskal gå till spillo.

Emelie slänger soporna en gång per år – så minskade hon sitt avfall med 90 procent
Emelie Andersson kammade hem segern i minimeringsmästarna. Foto: Privat.

Under ett år har Emelie Andersson tävlat mot 250 andra svenska hushåll om att minska sitt avfall i Sverigekampen minimeringsmästarna. Efter en hård kamp kammade Emelie Andersson hem segern genom att minska avfallet med hela 90 procent.

– Jag är lite av en tävlingsmänniska. Det motiverade mig att ha ett tydligt mål att sikta mot, säger hon.

Men resan mot att minska sitt avfall började redan 2017 då Emelie Andersson såg dokumentären Plastic Ocean.

– Den fick mig att inse hur dåligt plast är för vår planet och fundera över hur jag själv skulle kunna bidra. Jag började smått, med att byta ut engångsartiklar. Sedan växte det och jag bytte ut kött och mejeriprodukter mot vegetarisk kost och slutade köpa nyproducerade saker, säger hon.

Tappade gnistan under pandemin

Ansträngningarna höll i sig i några år, men när pandemin kom 2020 tappade Emelie Andersson gnistan.

– Det kräver ganska mycket av en att hela tiden tänka på sitt avfall. Jag orkade inte anstränga mig och gjorde det som var bekvämt. Tyvärr är det mest bekväma att köpa saker som är förpackade och innehåller plast, säger hon.

Det var först ett år senare, när hon fick nys om minimeringsmästarna, som hon fick tillbaka motivationen. Nu har hon under ett års tid gjort sitt yttersta för att minska sitt avfall.

– Det handlar främst om vad man tar in i sitt hem. Det gäller att planera väl och att välja bort saker i affären. Att kanske inte följa recept till punkt och pricka, utan tänka nytt. I stället för att köpa lingonsylt på glasburk, kan man gå ut i skogen och plocka lingon, säger Emelie Andersson.

Fått lära sig mer om olika teman

De hushåll som deltog i tävlingen minskade sammanlagt sitt avfall med 45 procent. För att kunna slå fast minskningen vägde deltagarna allt sitt avfall under tävlingens två inledande veckor då de levde på ”som vanligt”. Därefter vägde deltagarna sitt avfall en vecka i mitten, och en vecka i slutet av tävlingen då de arbetade aktivt med att minska avfallet.

Emelie Andersson berättar att deltagarna, utöver att minska sitt avfall, även fått lära sig mer om fem olika teman; hållbar konsumtion, matsvinn, farligt avfall, delande och textil.

Bland annat har deltagarna utmanats att laga ett trasigt plagg och göra om det till något nytt, införa köpstopp, återvinna eller sälja gammal elektronik och göra kreativa lösningar med mat som annars skulle slängas.

Vad är dina bästa tips?

– Jag brukar lägga äggskal i en mixer för att slipa mina knivar. Sedan kan man använda gamla räkskal för att koka buljong, och ta vara på citronskal genom att lägga det i ättika och använda till städ och tvätt, säger Emelie Andersson.

Trots att tävlingen är avslutad, fortsätter hon att minimera sitt avfall. Hon har infört ett system där hon sätter en etikett med ett datum på sina sopkärl. På det sättet har hon räknat ut att hon slänger sitt plastavfall ungefär var tredje månad och sina hushållssopor – som mest består av klisterlappar, kvitton och fönsterkuvert – en gång per år.

– Det går att göra så otroligt mycket mer än vad man tror genom att vara lite kreativ. Dessutom lever man sundare och billigare, och kan känna sig stolt över sig själv, säger Emelie Andersson.

Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.