Elektroniska produkter långsamt grönare

Elektronikproducenterna har börjat jobba med att fasa ut miljöfarliga ämnen i sina produkter, enligt en intervjustudie från Greenpeace. Ska du köpa mobiltelefon är Sony Ericssons T650i och Nokias N95 bra val.

-– Ingen av produkterna är exemplariska, men det är glädjande att se att nästan alla produkter har blivit mindre farliga för miljön och hälsan på senaste tiden. Det återstår att se vilken av producenterna som snabbast hittar fram till helt gröna produkter, säger Erik Albertsen, ansvarig för miljögiftsfrågor på Greenpeace.

Om man som konsument är på jakt efter den grönaste mobiltelefonen är Sony Ericssons T650i och Nokias N95 ganska bra val, enligt Greenpeace. Företagen har lyckats fasa ut PVC, ftalater och kraftigt reducerat användningen av bromerade flamskyddsmedel i dessa produkter. Sony Ericsson har också lyckats fasa ut det cancerframkallande ämnet beryllium.

Bästa datorerna

Är man ute efter en ny bärbar dator är Sony Vaio TZ11 ett ganska grönt val eftersom den kvicksilverbaserade bakgrundsbelysningen har ersatts av en modernare LED-belysning. Dessutom har Sony kommit en bit på väg med att fasa ut användningen av PVC och bromerade flamskyddsmedel.

När det gäller stationära datorer är det konkurrens mellan Dell och HP om förstaplaceringen i undersökningen. Dell ligger längst fram när det gäller energieffektivisering men HP har gått längre än vad lagstiftningen kräver när det gäller att undvika användning av en rad problematiska kemikalier.

En glad nyhet är att Apple har lyckats fasa ut en stor andel av PVC och bromerade flamskyddsmedel, och använder inte arsenik i sin nya MacBook Air.

14 stora elektronikföretag intervjuades i studien och har bedömts efter hur energieffektiva de är, om produkterna är lätta att återvinna och hur bra företagen är på att fasa ut giftiga metaller. Samtliga produkter blev poängsatta, men ingen av dem fick mer än 5 poäng av 10 möjliga.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.