nr-logo

Tidningen för miljöproffs

tioitopp

Det behöver miljöproffs kunna i framtiden

Att förstå en verksamhets hela samhällspåverkan och att kunna räkna på nyttan av miljö- och hållbarhetssatsningar. Det är kunskapsområden som kommer att bli allt mer efterfrågade, enligt Miljö & Utvecklings läsare.

  • Annons 1

UnderI september genomförde Miljö & Utveckling en läsarundersökning om kompetensutveckling. En av frågorna handlade om vad hållbarhetsproffs behöver kunna på fem års sikt. En person med helhetsperspektiv som är bra på att räkna och kan visualisera affärsnyttan med hållbarhetsfrågorna, det kommer att vara en framgångsrik person, enligt den bild som mejslas fram.

Det blir exempelvis viktigt att kunna hjälpa verksamheter att integrera hållbarhet fullt ut i alla beslut som fattas.

En deltagare i undersökningen skriver: ”Vi behöver bättre förstå den egna verksamheten och affärsförutsättningarna. Dessutom behöver vi ha ett holistiskt tankesätt med fokuserat agerande och se affärsmöjligheter i nödvändiga förändringar”.

En annan deltagare skriver: ”Hållbarhetsproffs behöver ha kompetens att delta i företagens ledningsgrupper och förstå hela bilden av ekonomi, miljö och social hållbarhet. Vi behöver kunna kommunicera på ledningens språk med ledningens termer och ha fokus på affären”.

Omvandla till pengar

En viktig förmåga blir också att kunna redovisa och utvärdera det ekonomiska värdet av miljö- och hållbarhetsarbetet och att följa upp och visualiera resultaten. Här handlar det exempelvis om att ha verktyg för att visa på ekonomisk vinst kopplat till de insatser som gjorts.

Deltagarna i undersökningen tror också att hållbarhetsproffset behöver vara någon som kan se sammanhang och knyta kontakter.

När läsarna beskriver sina behov på kort sikt toppar kvantitativ beräkning av miljöpåverkan listan. Läs mer om behoven på kort sikt och hur nöjda hållbarhetsproffsen är med sin utbildning i senaste numret av Miljö & Utveckling som kommer ut idag.

Här kan du teckna en prenumeration:

Köp ett digitalt lösnummer

 

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Snabbguide för rätt plastval

Jobbar du med förpackningar? Nu lanserar Förpacknings- och Tidningsinsamlingen ett verktyg för att stötta branschen att välja plaster som är enkla att återvinna.

En miljon elbilar kan rädda klimatet!

Debatt

En miljon elbilar kan i rätt kombination med andra satsningar räcka för att skapa en helt fossilfri fordonsflotta. Vi bör göra elbilarna självkörande och dela dem via bildelningstjänster. Tillsammans med ökad kollektivtrafik, cykling och förnybar el skulle detta dessutom kunna bli billigare för samhället än dagens system, skriver Henrik Ny, universitetslektor vid Blekinge Tekniska Högskola.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Sex klimatinnovationer som stoppar uppvärmningen

En bilförsäkring som baseras på bilförarens körmönster i realtid, en tvättmaskin som gör tvättmedel och varmvatten överflödigt och alger som ger mer effektiv solenergi. Det är några av de klimatinnovationer som får WWFs utmärkelse Climate Solver 2017.

Filippa K mest hållbara butikskedja

Filippa K är årets mest hållbara butikskedja enligt Retail Awards 2017.
Sedan en ny hållbarhetsstrategi sjösattes 2012 har Filippa K drivit ett medvetet och engagerat hållbarhetsarbete med kvalitetssäkring i alla led, skriver juryn i sin motivering.

Så kan hållbarhetsarbetet förenklas för mindre företag

Att arbeta med miljö- och hållbarhetsfrågor blir allt viktigare. Men hur ska man hinna med som litet företag?
Hanna Cederqvist, ansvarig för företagarorganisationen Företagarnas hållbarhetsprojekt har tipsen som hjälper småföretagen på traven.