2030-sekretariatets analys: Pris och tillgång på drivmedel 2025
Dagens M&U 16 december 2024
Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
- Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
- Full tillgång till allt digitalt material
2030-sekretariatet förutspår i en ny analys en stabilisering av förnybara drivmedels konkurrenskraft på den svenska marknaden under 2025. Samtidigt varnar organisationen för att Sverige riskerar att missa klimatmålen.
Biogas väntas enligt 2030-sekretariatet få sänkta priser och ökad efterfrågan i och med att skattebefrielsen återinförs. Priset kan enligt analysen sjunka till cirka 25 kronor per kilo, vilket gynnar gasdrivna fordon. Etanol bedöms få stabila priser och oförändrad efterfrågan. E85 kan enligt analysen bli något billigare på grund av skattesänkningar på bensin.
HVO förväntas få ökad global tillgång och efterfrågan, men priset kan enligt 2030-sekretariatet stiga med cirka 1 krona per liter. RME spås dock ha fortsatt stabila priser och efterfrågan. Däremot kan konkurrensen från HVO påverka användningen.
Fossil bensin och diesel kan enligt 2030-sekretariatet få stabila eller något sänkta priser, särskilt för bensin, medan dieselpriset förväntas ligga kvar på nuvarande nivåer.
El bedöms bli billigare för publik laddning, delvis tack vare nya intäkter från reduktionsplikten och ökad konkurrens på marknaden. Analysen bygger på nationell och internationell expertis men präglas av osäkerhet kring krig, OPEC-produktion och valutakurser.
Läs ”Analys: Drivmedel 2025 – tillgång och priser”
Nordea kritiseras för investeringar i fossilindustrin
En ny granskning från Reclaim Finance visar att endast 1 av 25 undersökta kapitalförvaltare har åtagit sig att sluta investera i nya obligationer från bolag som expanderar sin verksamhet inom olja och gas. Nordea Asset Management är en av de förvaltare som pekas ut för otillräckliga klimatåtaganden. Granskningen omfattar de fem största kapitalförvaltarna i USA och de 20 största i Europa.
Reclaim Finance uppmanar kapitalägare att ompröva sina samarbeten med förvaltare och ställa tydligare krav på klimatansvar. Rapporten visar att kapitalförvaltarna generellt är dåliga på att sätta press på fossilindustrin. Under 2024 röstade 79 procent av förvaltarna för ledningens förslag vid årsstämmor hos stora fossila bolag.
Vissa kapitalförvaltare, som Ofi Invest Asset Management och Ecofi, lyfts däremot fram som föredömen. De anses ha tagit ”betydande steg” genom att sluta investera i fossila projekt och aktivt rösta emot företagsledningar som stöder fortsatt fossilexpansion.
Misslyckade förhandlingar om avtal mot ökenspridning vid cop16
FN:s förhandlingar i Riyadh, Saudiarabien, om hur världen ska hantera torka och ökenspridning avslutades utan en bindande överenskommelse. Trots förlängda samtal lyckades de 196 medlemsländerna och EU inte enas om ett globalt avtal, vilket innebär att beslutet skjuts fram till nästa möte, COP17 i Mongoliet 2026.
UNCCD:s generalsekreterare Ibrahim Thiaw sade vid slutet av mötet att det krävs mer tid för att hitta en gemensam lösning. Afrikanska länder hade hoppats på ett bindande avtal som skulle tvinga regeringar att stärka sina åtgärdsplaner. Men utvecklade länder förespråkade i stället en mindre omfattande ramöverenskommelse, vilket skapade ett dödläge i förhandlingarna.
Torkan, som förvärras av mänsklig miljöförstöring, beräknas kosta världen över 300 miljarder dollar per år. FN förutspår att 75 procent av världens befolkning kommer att drabbas av torka till år 2050.
Utredning föreslår auktionssystem för havsbaserad vindkraft
Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) har tagit emot betänkandet från utredningen om havsbaserad vindkraft. Utredningen föreslår att Sverige inför ett auktionssystem där staten pekar ut lämpliga områden för vindkraft till havs, vilket förväntas påskynda tillståndsprocesserna. Dessutom föreslås att det kommunala vetot vid etableringar av havsbaserad vindkraft avskaffas för att minska administrativa hinder.
Enligt förslaget ska projektörer som vinner en auktion få ensamrätt till områden, vilket minskar tillståndsriskerna men kräver att projekten genomförs. Målet är att skapa bättre förutsättningar för energiplanering och miljöhänsyn. Regeringen kommer nu att analysera förslaget vidare.
Teknikföretagen och delar av vindkraftsbranschen uttrycker en oro för att förslagen inte räcker för att locka investeringar. De efterlyser statligt stöd för elnätsutbyggnad, förmånliga lån och garanterade elpriser. Branschföreträdare varnar också för att fördröjningar kan skada svensk industris konkurrenskraft och uppmanar till snabbare beslut och tydligare planeringsmål.
Läs ” SOU 2024:89, Vindkraft i havet – En övergång till ett auktionssytem”
Ny metod för hållbara vägar minskar utsläpp och materialåtgång
Tyréns har utvecklat en ny metod för att bygga vägar som håller längre och kräver mindre material. Lösningen bygger på användning av polymermodifierad bitumen, PMB, och en ny beräkningsmodell som optimerar vägkonstruktioner för både kostnadseffektivitet och hållbarhet.
Enligt Tyréns är dagens standardmetod för dimensionering av vägöverbyggnader begränsad till traditionella material. Tester visar dock att PMB har bättre motståndskraft mot sprickbildning, deformation och klimatvariationer jämfört med konventionell asfalt. Genom att använda PMB kan asfaltens hållbarhet ökas, vilket minskar behovet av vägunderhåll och därmed även utsläpp och materialförbrukning på lång sikt.
Tyréns metod bygger på att jämföra två dimensioneringsberäkningar: en som följer den nuvarande standarden och en som inkluderar PMB. Genom att analysera dessa resultat kan den lösning som ger störst besparingar i kostnader och utsläpp väljas för varje projekt. Företaget betonar att tunnare beläggningar med PMB inte bara minskar mängden material som används, utan också förskjuter underhållscyklerna, vilket ytterligare effektiviserar resursanvändningen.
Tyréns lyfter dock fram att en utmaning är att dagens dimensioneringsmetoder bygger på empiriska tester som ofta är tidskrävande. För att implementera PMB krävs därför nya tillförlitliga analyser som kan användas i beräkningarna.
EU:s energiministrar diskuterar geotermi
I dag möts EU:s energiministrar för att bland annat besluta om en gemensam strategi för geotermi, en energiteknik som utvinner värme från jordens inre för att producera el, värma och kyla fastigheter eller driva industriella processer. Inför mötet varnar svenska företrädare för geoenergibranschen i en debattartikel i Altinget för att EU riskerar att missa en viktig grön teknik, likt tidigare misstag med solceller och elbilsbatterier. Därför uppmanar de Ebba Busch (KD) och regeringen att driva igenom förslaget.
Debattörerna hävdar att geoenergi har potential att täcka 25 procent av EU:s behov för uppvärmning och kylning. Dessutom skulle tekniken kunna stabilisera energipriserna, vilket skulle gynna Sverige.
”Detta är ett grönt tåg som svensk industri inte bör missa. Här sitter vi på konkreta lösningar som bidrar till att säkra både klimatmålen och framtidens energiförsörjning och som samtidigt kan stärka svensk export och innovationskraft”, skriver de.