Då förbjuds försäljning av mikroplaster

Mikroplaster Nu finns det exakta datum för när försäljning av mikroplaster kommer att förbjudas på EU-marknaden. De nya reglerna påverkar bland annat löst glitter, smink och konstgräsplaner.

Då förbjuds försäljning av mikroplaster
Foto: Adobe Stock.

Mikroplast är ett samlingsnamn för små plastpartiklar som är upp till fem millimeter. Enligt Europeiska kemikaliemynidgheten, Echa, hamnar 42 000 ton avsiktligt tillsatta mikroplaster i miljön varje år. Av dem kommer 16 000 ton från konstgräsplaner. Problemet är att mikroplaster inte bryts ner när de väl har spridits till naturen, vilket orsakar miljöföroreningar och skadar djur och människor.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

Mot den bakgrunden har nu EU-kommissionen beslutat om att förbjuda försäljning av mikroplaster, samt kemiska produkter med avsiktligt tillsatta mikroplatser inom EU.

– Syftet med förbudet är att skydda miljön. Eftersom mikroplaster inte bryts ner så ackumuleras de i ekosystem och livsmedelskedjor. I laboratoriestudier har exponering av mikroplast kopplats till en rad negativa effekter på levande organismer, säger Olof Johansson, kemist på Kemikalieinspektion i ett pressmeddelande.

Då införs försäljningsstopp av mikroplaster

Förbudet träder i kraft vid olika tillfällen för olika produkter. Försäljning av löst glitter kommer att förbjudas redan den 17 oktober i år, med undantaget av redan befintliga lager.

Även Mikroplaster som används i smink för exfoliering förbjuds omedelbart. Mikroplaster som används för andra ändamål i smink kommer förbjudas inom tidsspannet 4–12 år, beroende på produktens komplexitet och tillgången på andra alternativ.

Förbud av granulat gäller om 8 år

Förbudet av granulat, som används i konstgräsplaner, börjar gälla om 8 år. Att förbudet dröjer, trots att granulat är den största orsaken till föroreningar från mikroplaster, handlar om att ge tid för att hitta bra alternativ.

Produkter som innehåller mikroplaster, men som inte omfattas av försäljningsstoppet, är bland annat produkter som används på industrianläggningar. Även produkter som regleras av andra EU-regler omfattas inte, såsom läkemedel, livsmedel och foder.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.

Det senaste