5 tips för att klimatsäkra villan

Klimatanpassning En ny rapport visar att många svenska villaägare oroar sig för att deras hus kan drabbas negativt av klimatförändringarna. Rapportförfattarna ger 5 konkreta tips för enkel klimatanpassning av villan.

5 tips för att klimatsäkra villan
Foto: Adobe Stock

Det är fönstertillverkaren Elitfönster som låtit Kairos Future fråga svenska villaägare om deras syn på klimatförändringarna. En slutsats av rapporten är bland annat att många svenska villaägare nu, efter att ha lämnat storstäderna under pandemin, vill se över bostaden och skydda den mot extremväder.

Visserligen är det i skuggan av det ekonomiska läget enligt undersökningen färre villaägare som planerar renoveringar, 14 procent år 2022 jämfört med 22 procent år 2014. Samtidgit visar svaren att många vill göra funktionella renoveringar och att allt fler har vädret i åtanke när det gäller planering inför framtida ombyggnationer.

I samband med undersökningen ger rapportförfattarna 5 tips på hur du kan göra för att klimatsäkra hemmet:

  1. Säkra taket. Genom att förstärka taket genom att underhålla och se över takmaterialet så skyddar du huste mot vattenläckage vid kraftig nederbörd.
  2. Förstärk fönstren. Undersök om det finns fönster som läcker in kalluft och åtgärda. Läckage släpper både in kallufft och väta och gör att material sluts ut snabbt.
  3. Säkra dörrarna. Var noga med att hålla alla dörrar och fönster ordentligt stängda. En dörr som blåser upp kan göra stor skada i en storm.
  4. Förankra lösa föremål. Lösa föremål i trädgården eller på huset kan i stormar och dåligt väder förstöra glasrutor och andra saker på fastigheten.
  5. Avled vatten. Se till att vatten kan rinna bort från ditt hus genom att rensa avloppsrör och stuprör regelbundet.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.

Det senaste