Världens länder eniga om biologisk mångfald

BIOLOGISK MÅNGFALD Efter intensiva förhandlingar avslutades FN:s klimatmöte COP16 sent i går kväll med en uppgörelse om finansiering av biologisk mångfald.

Världens länder eniga om biologisk mångfald
Cop16 presidenten Susana Muhamad. Foto: UN Biodiversity

Vid FN-mötet Cop16 i Rom har världens länder kommit överens om ett nytt globalt ramverk för att bromsa förlusten av biologisk mångfald. Efter utdragna förhandlingar, som sträckte sig in på småtimmarna natten till fredag, kunde parterna enas om en finansieringsplan som innebär att 200 miljarder dollar årligen mobiliseras för att skydda naturen.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

Det nya avtalet innebär att minst 30 procent av världens land- och havsområden ska skyddas, samtidigt som skadade ekosystem ska återställas. Förhandlingarna hade tidigare kört fast vid Cop16-mötet i Colombia förra året, vilket ledde till att ett extra möte kallades in i Rom. Här var motståndet från bland annat Ryssland och Kina länge en bromskloss, men till slut lyckades länderna enas om en kompromiss.

En av de centrala delarna i uppgörelsen är finansieringen. Parterna i konventionen om biologisk mångfald har beslutat att mobilisera minst 200 miljarder dollar årligen fram till 2030. Av dessa ska internationella finansiella flöden uppgå till 20 miljarder dollar per år från 2025, en siffra som ska öka till 30 miljarder dollar till 2030.

För att säkra långsiktig finansiering ska permanenta finansiella strukturer skapas i enlighet med konventionens artiklar 21 och 39. Strategin bygger på en mix av finansieringskällor, där offentliga medel, privata investeringar, utvecklingsbanker och nya finansiella instrument ingår.

Ett annat fokus vid mötet var att stärka uppföljningen av åtagandena. Länderna enades om ett gemensamt ramverk för rapportering och transparens, där specifika indikatorer ska mäta framstegen. Dessutom ska åtaganden från ungdomar, kvinnor, urfolk, civilsamhället och näringslivet inkluderas i den kommande översynen vid Cop17.

Under mötet lanserades även den så kallade Cali-fonden, som ska finansieras av företag som kommersiellt använder digital information om genetiska resurser. Minst hälften av fondens medel ska gå till urfolk och lokalsamhällen, som erkänns som avgörande aktörer i arbetet för att bevara den biologiska mångfalden.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.

Det senaste