Chemsec: ”Finns inget enkelt sätt att arbeta med massbalans”

Certifiering Oklarheterna när det gäller massbalans gynnar stora aktörer, och det finns ingen enkel lösning för det företag som vill jobba med massbalans på ett korrekt sätt. Det säger Theresa Kjell på Chemsec.

Chemsec: ”Finns inget enkelt sätt att arbeta med massbalans”
Oklarheterna när det gäller massbalans gynnar stora aktörer, menar Theresa Kjell, Chemsec.

Chemsec, interntionalla kemikaliesekretariatet, är en oberoende organisation som driver frågan om mer hållbar kemiindustri. Sekretariatet kontaktas ofta av företag med frågor om massbalans och har producerat en stor mängd informationsmaterial om detta, med fokus på plaståtervinning.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

– Frågan uppstår gällande vad som räknas som återvunnet material från kemisk återvinning och det är verkligen ett svårgreppbart koncept. Massbalans dyker upp i alla möjliga sammanhang, till exempel hur man ska räkna på återvunnen plast i single use plastics-regelverket, green claims och så kallad transition pathway, säger Theresa Kjell, Senior Policy Advisor på Chemsec.

Hon konstaterar att intresset ökar lavinartat.

Vilka är för- och nackdelarna med metoden?

– Massbalans är inte en enda sak utan en gråskala av tillämpningar. Jag tror det är svårt att tillverka kemiskt återvunnen plast helt utan någon användning av massbalans. Problemen uppstår när tillämpningen blir så pass kreativ att den inte längre är förankrad i verkligheten utan blir en matematisk produkt. När varan som saluförs som 100 procent återvunnen faktiskt inte innehåller ett enda spår av avfall, säger Theresa Kjell och fortsätter:

– Detta sker regelmässigt och kallas ofta för ”credit transfer”. Majoriteten av företag vi pratar med vill inte köpa material som inte på riktigt innehåller det den hävdas bestå av, men systemet är så krångligt och otransparent att många företag inte har en chans att utvärdera det. 

Vad skulle ni vilja se för utveckling?

– Vi anser att det man hävdar att material består av ska på något sätt återspegla verkligheten. Det bästa är när massbalans kan ske på batchnivå. Det minsta man kan begära anser jag är att det åtminstone finns en fysisk koppling mellan det påstådda råmaterialet och produkten, men ofta finns inte ens det.

Hon menar att detta är en fråga om rättvisa. 

– Jag vill se en utveckling där ärlighet och transparens gynnas och det inte spelar roll om man är en stor eller liten aktör. En utveckling där alla har samma rättvisa förutsättningar och konsumenter faktiskt får vad de betalar för.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.