Naturvårdsverket har i dag överlämnat sin årliga uppföljning av miljömålen till regeringen. Rapporten visar att miljöarbetet står och stampar på många håll – trots insatser från myndigheter på flera nivåer. Av Sveriges 16 miljökvalitetsmål bedöms utvecklingen vara positiv för endast två, neutral för nio och negativ för fem.
Sverige långt kvar att nå miljömålen – så kan trenden vända
Biologisk mångfald Sverige ligger fortfarande efter i miljöarbetet – och utvecklingen går åt fel håll för flera av de nationella miljömålen. Naturvårdsverkets nya uppföljning visar att endast två av sexton mål rör sig i rätt riktning, medan fem går bakåt. Här är myndighetens förslag om hur situationen kan förbättras.

Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
- Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
- Full tillgång till allt digitalt material
Naturvårdsverket understryker behovet av att agera mer kraftfullt för att vända utvecklingen, och ger en rad rekommendationer som de vill se från regeringen.
Fakta
Det här vill Naturvårdsverket se från regeringen
Naturvårdsverket lyfter flera viktiga rekommendationer till regeringen i sin årliga uppföljning av miljömålen. Här är en sammanfattning av de centrala förslagen.
- Stabil finansiering för miljöåtgärder. Naturvårdsverket efterlyser långsiktig och tillräcklig finansiering – både för konkreta åtgärder i miljön och för myndigheternas planering och uppföljning.
- Stärkt miljöövervakning. För att kunna följa utvecklingen och rikta rätt insatser krävs mer resurser till miljöövervakning på nationell och regional nivå.
- Åtgärder mot invasiva arter och bättre vård av skyddad natur. Arbetet med att bekämpa invasiva arter och sköta skyddade områden är underfinansierat och måste prioriteras upp.
- Effektivare styrmedel. Nya eller förbättrade styrmedel behövs inom bland annat dagvattenhantering, avfall, byggnation och återanvändning.
- Bättre tillgång till miljödata. Naturvårdsverket föreslår utveckling av nationella system för att samla och dela data om exempelvis dricksvatten och vattenkvalitet.
Källa: Årlig uppföljning av Sveriges nationella miljömål 2025, Naturvårdsverket
Naturvårdsverket ger inte direkta eller riktade rekommendationer till företag i rapporten. Däremot nämns företag och näringslivet på flera ställen som viktiga aktörer i omställningen, bland annat i arbetet med cirkulär ekonomi och resurshantering samt omställning till hållbara konsumtionsmönster.
Fakta
Så kan företagen bidra till miljömålen
Ställ om till cirkulär ekonomi
Designa produkter för återanvändning och återvinning, minska avfallet och öka resurseffektiviteten i hela värdekedjan.
Minska användningen av farliga ämnen
Se över kemikalieinnehåll i produkter och ersätt farliga ämnen – särskilt i material som ska gå in i cirkulära flöden.
Jobba med förpackningar
Företag har en nyckelroll i att utveckla återanvändbara och återvinningsbara förpackningar, något som är centralt för att nå flera etappmål.
Stärk miljöarbetet i hela leverantörskedjan
Företag uppmanas att minska klimatpåverkan och miljörisker kopplade till konsumtion, produktion och transporter – även utanför Sveriges gränser.
Deltag i samverkan och innovation
Företag kan engagera sig i statliga initiativ, forskningsprogram och branschgrupper – till exempel inom plast, bygg, textil och livsmedel – för att driva på miljöomställningen.
Källa: Årlig uppföljning av Sveriges nationella miljömål 2025, Naturvårdsverket
För etappmålen – som konkretiserar vad som krävs för att nå både miljökvalitetsmålen och det övergripande Generationsmålet – är bilden splittrad. Tre av målen ser ut att kunna uppnås i tid, bland annat det om ökad andel gång-, cykel- och kollektivtrafik samt återanvändning av förpackningar.
Men på flera andra håll ser det sämre ut. Sex etappmål bedöms inte kunna nås alls, och för fem är läget osäkert. Bland annat har målen om minskat matsvinn och bättre dagvattenhantering fått sämre prognoser än tidigare år.
Den del av uppföljningen som rör klimatrelaterade etappmål presenteras först i mitten av april, då Naturvårdsverket publicerar sitt underlag till regeringens klimatredovisning.