Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Bioenergin växer och elexport kan bli möjligt

Bioenergi står nu för nästan en tredjedel av den svenska energianvändningen. Det visar uppgifter från Energimyndigheten, som även flaggar för möjlig elexport 2012.

Bioenergin växer och elexport kan bli möjligt

– Observera att vi bara talar om ökningen under ett år. Den totala tillförseln av bioenergi hamnar i år på 137 TWh. Det betyder att bioenergin är större än vattenkraften och kärnkraften tillsammans och att drygt 32 procent av all energianvändning i Sverige kommer från bioenergi. Bioenergin passerade förra året oljan som största energikällan i vår energianvändning, säger Svebios vd Gustav Melin.

Elexport

Energimyndighetens kortsiktsprognos visar även att det kan bli aktuellt med elexport 2012. Om 2012 blir ett normalår för vattenkraft och kärnkraft kan Sverige komma att exportera runt 11,5 TWh el. Prognosen visar också att vindkraften kan fördubblas, från 2,5 TWH till 5,5 TWh.

Men energianvändningen i Sverige förväntas också öka från 376 TWh till 402 mellan 2009 och 2012. Mycket beror på att industrin kommer att återhämta sig från lågkonjunkturen.

Vårt nyhetsbrev

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Miljö & Utveckling sparar mina uppgifter
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.