nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Många slutkörda bilar lämnas åt sitt öde i naturen. Nu vill bilbranschen att fler återvinns. FOTO: Shutterstock

Bilbranschen vill få fler att återvinna gamla bilar

Hela 1,2 miljoner bilar i Sverige är avställda. Nu inleder bilbranschen och Bilprovningen ett samarbete för att fler uttjänta bilar ska tas om hand på ett miljövänligt sätt.

  • Annons 1

Nästan var fjärde registrerad personbil i Sverige är avställd. Det motsvarar hela 1,2 miljoner bilar. En hel del av dessa bilar är visserligen till salu eller ”säsongsbilar”, men det är också en hel del av dem som borde återvinnas, anser bilbranschen.

Bara cirka 190 000 personbilar återvinns i Sverige varje år. De bilar som inte används, blir stående och utgör en lokal miljöfara.

Samarbete för återvinning

Problemet finns i hela landet, men tenderar att vara värre i de län där det finns gott om utrymme. Därför inleder nu Bilprovningen, återvinningsföretaget Stena Recycling, branschorganisationen Bil Sweden och Bilretur, ett nationellt nätverk av miljöcertifierade bildemonterare, ett samarbete som syftar till att öka den miljöriktiga återvinningen.

Det ska ske genom information till bilägare om hur man går till väga. De som kommer till Bilprovningen ska få veta hur de ska göra för att få sin bil omhändertagen på ett miljöriktigt sätt, av en bildemonterare i Bilretur, som är bilproducenternas system för återvinning av personbilar.

Bilretur tar kostnadsfritt emot uttjänta bilar, som är kompletta, och samarbetar med företag som tar hand om bilens restprodukter på ett miljöriktigt sätt. Stena Recycling är ett av dessa företag.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

It-bolaget ger de anställda gratis resande hela semestern

It-bolaget Softhouse Öresund skippar att ge en pryl till sina 80 anställda i sommarpresent. Istället får alla en varsin sommarbiljett hos Skånetrafiken – med obegränsat resande hela sommaren.