nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Många slutkörda bilar lämnas åt sitt öde i naturen. Nu vill bilbranschen att fler återvinns. FOTO: Shutterstock

Bilbranschen vill få fler att återvinna gamla bilar

Hela 1,2 miljoner bilar i Sverige är avställda. Nu inleder bilbranschen och Bilprovningen ett samarbete för att fler uttjänta bilar ska tas om hand på ett miljövänligt sätt.

  • Annons 1

Nästan var fjärde registrerad personbil i Sverige är avställd. Det motsvarar hela 1,2 miljoner bilar. En hel del av dessa bilar är visserligen till salu eller ”säsongsbilar”, men det är också en hel del av dem som borde återvinnas, anser bilbranschen.

Bara cirka 190 000 personbilar återvinns i Sverige varje år. De bilar som inte används, blir stående och utgör en lokal miljöfara.

Samarbete för återvinning

Problemet finns i hela landet, men tenderar att vara värre i de län där det finns gott om utrymme. Därför inleder nu Bilprovningen, återvinningsföretaget Stena Recycling, branschorganisationen Bil Sweden och Bilretur, ett nationellt nätverk av miljöcertifierade bildemonterare, ett samarbete som syftar till att öka den miljöriktiga återvinningen.

Det ska ske genom information till bilägare om hur man går till väga. De som kommer till Bilprovningen ska få veta hur de ska göra för att få sin bil omhändertagen på ett miljöriktigt sätt, av en bildemonterare i Bilretur, som är bilproducenternas system för återvinning av personbilar.

Bilretur tar kostnadsfritt emot uttjänta bilar, som är kompletta, och samarbetar med företag som tar hand om bilens restprodukter på ett miljöriktigt sätt. Stena Recycling är ett av dessa företag.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

PFAS kan kosta Sverige 50 miljarder kronor per år

Högfluorerade ämnen (PFAS) kan skapa stora kostnader för samhället. På europanivå handlar det om över 50 miljarder euro, varav miljöskador i Sverige beräknas kunna kosta samhället mellan 18 miljoner och 5 miljarder euro (cirka 50 miljarder kronor) på år. Det visar en ny rapport från Nordiska ministerrådet.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Electrolux söker grön finansiering

Nu lanserar vitvarujätten Electrolux ett ramverk för gröna obligationer. Detta för att ta in medel som öronmärks för investeringar som ska bidra till minskad miljöpåverkan från företagets produkter och verksamhet.

Frivilligt regelverk ska öka möjligheterna till skadestånd

Även de som lever i laglöst land och utsätts för brott mot mänskliga rättigheter, ska kunna få hjälp av juridik framöver. Den svenske advokaten Claes Cronstedt och elva andra jurister har föreslagit ett frivilligt regelverk som utgår från New York-konventionen. Den gör att alla kan söka skadestånd från företag i hela världen inför skiljedomstol.