Ny datummärkning kan minska matsvinn

Avfall En tvåbarnsfamilj slänger mat för upp till 6 000 kronor per år, enligt Livsmedelsverket. Nu ändrar matjätten Ica på datummärkningen för att få ned matsvinnet.

Ny datummärkning kan minska matsvinn
Shutterstock

Under hösten lanserar Ica datummärkningen ”minst hållbar till” för att uppmärksamma kunderna på märkningens egentliga betydelse och på så sätt försöka minska matsvinnet. De första produkterna som kommer att märkas på ett nytt sätt blir fyra av Icas egna yoghurtsorter.

Tydligare beskrivning

– Vi vill utmana den nuvarande ”bäst före”-märkningen genom att på några produkter använda en annan text, som tydligare beskriver vad märkningen faktiskt betyder, det vill säga att produkten ofta kan ätas efter datumstämplingen, säger Kerstin Lindvall, hållbarhetsansvarig på ICA Sverige, och betonar att det är viktigt att skilja på uttrycken ”bäst före”, ”minst hållbar till” och ”sista förbrukningsdag”.

”Bäst före”-datum talar om hur länge tillverkaren anser att produkten är bäst, medan ”sista förbrukningsdag” anger hållbarheten för mer känsliga livsmedel, som färsk fisk, rå kyckling och köttfärs. Att äta sådan mat efter ”sista förbrukningsdag” kan innebära en hälsorisk och det är inte tillåtet att sälja eller att skänka bort mat som passerat detta datum.

Vårt nyhetsbrev

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Jag godkänner att Miljö & Utveckling sparar mina uppgifter
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.