Sprängstoff i cirkulärekonomi

Cirkulär ekonomi CO2-utsläppen skulle minska med nära 70 procent och mer än 100 000 nya jobb skulle skapas om energi- och materialeffektiviteten förbättrades med 25 procent, enligt en rapport från Romklubben.

Sprängstoff i cirkulärekonomi

I en studie från den europeiska tankesmedjan Romklubben har en simulering gjorts av den svenska ekonomin och vilka samhällsvinster som kan uppnås genom en omställning till cirkulär ekonomi. Fokus har legat på jobb och koldioxidutsläpp. I simuleringen har andelen förnybar energi ökat från 50 procent till 75 procent. Det innebär i praktiken att nästan all kvarvarande fossil energi ersatts.

Simuleringen visar att det finns en verklig kraft i cirkulär ekonomi. Utsläppen av koldioxid skulle reduceras med nära 70 procent och antalet arbetstillfällen skulle öka med minst 100 000.

Nya affärsmodeller skulle stimuleras där företagen tjänade pengar på att erbjuda service och tjänster snarare än att sälja fler produkter. För att uppmuntra en övergång till en cirkulär ekonomi förordar Romklubben bland annat:

  • Sänkt skatt på arbete/ höjning av skatten på naturresurser.
  • Ta bort momsen på återvunnet material
  • Skärp kraftigt målet för materialåtervinning
  • Lägg avgift på förbränning av sopor
  • Sätt ambitiösa mål för att öka resurseffektiviteten i ekonomin
  • Gör ökad resurseffektivitet högprioriterat inom EU:s klimatpolitik
  • I sommar kommer Romklubben med en utökad version av rapporten där också de holländska och spanska ekonomierna simuleras.

Här hittar du rapporten:

The-Circular-Economy-and-Benefits-for-Society

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.