nr-logo

Hållbarhet i praktiken

EU måste öka takten mot en cirkulär ekonomi

Att knyta samman mål för avfallsminskning och ekodesigndirektiv och bryta sambandet mellan tillväxt och användandet av naturresurser. Det är syftet med det förslag som EU-parlamentet lyft till kommissionen.

  • Annons 1

– Det är ett viktigt steg för EU att bli mer resurseffektiva, att minska sitt resursberoende och att spara på materialkostnader. Ekodesign behöver också innefatta reparering, återanvändning och återvinning, sade EU-parlamentarikern Sirpa Pietkäinen, efter att hennes förslag blev framröstat av miljökommittén.

Förslaget innebär ökat fokus på cirkulär ekonomi och livscykelanalyser för produkter. Miljökommittén vill bland annat se att ekodesigndirektivet uppdateras till i slutet av nästa år. Direktivet ska ha ett bredare perspektiv och lagen ska täcka in alla produktgrupper samt definitioner och kriteriekrav för reparation, återanvändning och återvinning, kräver kommittén.

De vill också se att kommissionen lägger ett nytt förslag för att nå målet om nollavfall och föreslår bland annat avfallsförbyggande mått, bindande mål gällande avfallsminskning för kommuner och industriavfall till 2025, samt högre mål för återvinning och återanvändning – 70 procent gällande kommunalt avfall och 80 procent för förpackningsavfall.

För att komma på rätt köl med resursfrågan och jobba mot en cirkulär ekonomi menar kommittén att EU bland annat behöver fasa ut giftiga ämnen och öka användningen av förnybar råvara. De vill också se att kommissionen föreslår indikatorer för resurseffektivitet och mäter resurskonsumtion både gällande import och export och uppmanar därför kommissionen att sätta bindande mål för resurseffektivitet inom EU på 30 procent till 2030, från 2014 års nivåer, samt att sätta individuella mål för varje medlemsstat.

Röstning om förslagen sker andra veckan i juli.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Hemlig klimatdata försvårar omställningen

Klimatdata som inte är offentliga gör att det är svårt att diskutera vilka klimatsatsningar som är bäst. Därmed ökar risken för misstag vid den stora omställningen. Stefan Wirsenius vid Chalmers tekniska högskola är kritisk till att institut och företag inte alltid presenterar sina beräkningar.

Gretaeffekten del av större trend

Hos SAS använder hållbarhetschefen ordet roligt om det stora intresset för klimat som följt av IPCC:s rapport och klimataktivisten Greta Thunbergs inlägg i debatten. Men minskat flygande och ökad efterfrågan för biobränsle bygger på beslut som fattats tidigare än så, enligt fyra företag som påverkas på olika sätt av klimatdebatten.