nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Offentlig upphandling ett miljöpolitiskt verktyg

  • Annons 1

Miljökrav vid offentliga upphandlingar kan bidra till att nå miljöpolitiska mål. Men andra styrmedel kan vara mer effektiva. Det visar en ny rapport från Konkurrensverket.

Staten och kommunerna köper varje år in varor och tjänster för omkring 500 miljarder kronor och det blir allt vanligare att ställa miljökrav i upphandlingarna. Men författarna till rapporten ”Miljöhänsyn i offentlig upphandling” menar att det är en komplex uppgift att föra miljöpolitik på detta sätt och att det inte är det mest kostnadseffektiva sättet. I vissa situationer kan ekonomiska styrmedel som skatter, miljöavgifter eller subventioner vara mer effektiva.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Chalmers vässar forskningsmiljö för solenergi

Chalmers vässar sin forskningsmiljö när det gäller fastighetsnära energiproduktion av solenergi. Målet är att skapa en forskningsmiljö som är unik i Europa.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Sju nya ordförande för Sis tekniska kommittéer

Sis, Swedish Standards Institute, har 293 tekniska kommittéer som arbetar med att utveckla standarder inom allt från socialt ansvarstagande och Internet of Things. Nyligen fick sju av kommittéerna ny ordförande. Här är de.