nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Offentlig upphandling ett miljöpolitiskt verktyg

  • Annons 1

Miljökrav vid offentliga upphandlingar kan bidra till att nå miljöpolitiska mål. Men andra styrmedel kan vara mer effektiva. Det visar en ny rapport från Konkurrensverket.

Staten och kommunerna köper varje år in varor och tjänster för omkring 500 miljarder kronor och det blir allt vanligare att ställa miljökrav i upphandlingarna. Men författarna till rapporten ”Miljöhänsyn i offentlig upphandling” menar att det är en komplex uppgift att föra miljöpolitik på detta sätt och att det inte är det mest kostnadseffektiva sättet. I vissa situationer kan ekonomiska styrmedel som skatter, miljöavgifter eller subventioner vara mer effektiva.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Vegetariskt valgodis från Alliansen

Alliansens förslag till klimat- och miljöpolitik domineras av morötter, alltså stöd av olika slag, som bonus för miljöbilar. Därmed har Moderaternas politik fått stort genomslag. Med ett grönt spår för företagande, får även Centerpartiets politik genomslag, medan några av Liberalernas och Kristdemokraternas hjärtefrågor fått stryka på foten.