nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Kommuner missar målet om ekomat

Många kommuner missar regeringens mål om att en fjädedel av maten som köps in ska vara ekologisk. En förklaring är att det inte skjuts till tillräckligt mycket pengar för ekoinköpen.

  • Annons 1

Regeringens mål är att 25 procent av kommunernas och landstingens livsmedelskostnader ska läggas på ekologiska produkter 2010. Enligt en undersökning från organisationen Ekomatcentrum var det endast fem kommuner och landsting som nådde det målet under 2009.

Eva Fröman på Ekomatcentrum säger till Ekot att det är vanligt att kommuner och landsting inte tillför extra pengar för att personalen ska kunna köpa in den dyrare ekomaten, något som försätter de anställda i en konstig situation.

Enligt undersökningen är det bara 16 procent av de 248 tillfrågade kommunerna och landstingen som verkligen skjuter till extra resurser till ekomaten.

Här är topp tre på Ekomatlistan:

1. Lund (33,6 %)

2. Uppsala läns landsting (27,8 %)

3. Torshälla stadsdelsförvaltning Eskilstuna (27,4 %)

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

”Inför lagkrav för företag att respektera mänskliga rättigheter”

Vi har på uppdrag av Statskontoret utvärderat hur svensk lag lever upp till FN:s vägledande principer för företag och mänskliga rättigheter. Vår utredning visar att det finns en rad brister. Bland annat överordnas företagens vinstintresse mänskliga rättigheter, företag hålls ytterst sällan juridiskt ansvariga och kränkningar som sker utomlands prövas ytterst sällan i Sverige, skriver tre jurister som varit involverade i arbetet.

  • Annonskod Huvudspalten 4