nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Kommuner missar målet om ekomat

Många kommuner missar regeringens mål om att en fjädedel av maten som köps in ska vara ekologisk. En förklaring är att det inte skjuts till tillräckligt mycket pengar för ekoinköpen.

  • Annons 1

Regeringens mål är att 25 procent av kommunernas och landstingens livsmedelskostnader ska läggas på ekologiska produkter 2010. Enligt en undersökning från organisationen Ekomatcentrum var det endast fem kommuner och landsting som nådde det målet under 2009.

Eva Fröman på Ekomatcentrum säger till Ekot att det är vanligt att kommuner och landsting inte tillför extra pengar för att personalen ska kunna köpa in den dyrare ekomaten, något som försätter de anställda i en konstig situation.

Enligt undersökningen är det bara 16 procent av de 248 tillfrågade kommunerna och landstingen som verkligen skjuter till extra resurser till ekomaten.

Här är topp tre på Ekomatlistan:

1. Lund (33,6 %)

2. Uppsala läns landsting (27,8 %)

3. Torshälla stadsdelsförvaltning Eskilstuna (27,4 %)

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

När hållbarhetschefen kör en glädjedans

Vi i offentlig sektor måste visa att vi är seriösa affärspartners och då kan vi inte bara köpa grisen i säcken. Det är inte ett okej sätt att använda skattemedel, skriver Marilouise Berg, krönikör i Miljö & Utveckling i en krönika om behovet av uppföljning i offentlig upphandling.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Ny plan för att förbättra EU:s godkännandeförfarande av bekämpningsmedel

Europaparlamentet ska förbättra förtroendet för EU:s godkännandeförfarande av bekämpningsmedel. Parlamentet har bland annat enats om att allmänheten måste ha tillgång till de studier som används i processen med att godkänna bekämpningsmedel.