nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Hon vill göra möbelindustrin limfri

Hejdå lim med miljöfarliga kemikalier. En forskare vid Luleå tekniska universitet har upptäckt ett alternativ för att foga samman möbeldelar.

  • Annons 1

Istället för att limma ihop möbler har Mojgan Vaziri, teknologie doktor inom Avdelningen för träteknologi vid LTU Skellefteå, hittat ett nytt sätta att få delarna att hålla ihop. Tekniken kallas för träsvetsning. Genom en mekaniskt framkallad friktionsprocess under en temperatur på 450 grader frigörs ämnen som kan ge två trästycken en stark fog. Hittills har processen enbart testats på furu. Resultatet är en dubbelt så hållbar fog som om bitarna vore limmade och som klarar fukt.

– Det ger helt nya möjligheter för träindustrin som kan tillverka möbler, golv och tak utan att behöva använda miljöfarligt lim, säger Mojgan Vaziri.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

När hållbarhetschefen kör en glädjedans

Vi i offentlig sektor måste visa att vi är seriösa affärspartners och då kan vi inte bara köpa grisen i säcken. Det är inte ett okej sätt att använda skattemedel, skriver Marilouise Berg, krönikör i Miljö & Utveckling i en krönika om behovet av uppföljning i offentlig upphandling.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Ny plan för att förbättra EU:s godkännandeförfarande av bekämpningsmedel

Europaparlamentet ska förbättra förtroendet för EU:s godkännandeförfarande av bekämpningsmedel. Parlamentet har bland annat enats om att allmänheten måste ha tillgång till de studier som används i processen med att godkänna bekämpningsmedel.