Det har hänt mycket på forskningsfronten inom plasma på senare år. Men när det gäller textilier har inget genombrott för industrin skett ännu. Forskningen som bedrivs på Swerea IVF går ut på just detta – att finna resultat som går att genomföra för industrin. Och det finns flera miljöfördelar med metoden:
– Plasmabehandling av textila material kan tillföra nya kvaliteter som kraftigt stärker fiberns vatten- och smutsavvisande egenskaper, samtidigt som kemikaliemängden minskar drastiskt, säger Pernilla Walkenström, chef och forskare för avdelningen Textil och Plast vid Swerea IVF.
En annan fördel är att textiliens vidhäftningsförmåga ökar, vilket minskar behovet av färg och och färgrester i vattnet som används.
För att kunna öka forskningen kring plasma och miljö ska Swerea IVF nu tillsätta en ny tjänst på området och även upphandla ny utrustning som väntas finnas tillgänglig i juni. Tanken är att tekoindustrin ska kunna provköra textilier där. Även Textilhögskolan i Borås och deras Smart textiles-projekt kommer att nyttja utrustningen.
Insatsen får stöd av branschorganisationen Teko och Stiftelsen Svensk Textilforskning.
Fakta
Vad är plasma?
Pernilla Walkenström, chef och forskare för avdelningen Textil och Plast vid Swerea IVF:
– Plasma är ett fysiskt tillstånd som uppstår när elektroner separeras från atomkärnorna. Det är alltså inget ämne. Fenomenet kan uppstå vid extrem värme, som på solen, men även genom så kallad elektrostatisk excitering. Och det är denna metod vi arbetar med på Swerea.