nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Här är årets klimatstad

Staden var först ut i världen med gröna obligationer och har satt tuffa mål för att minska invånarnas klimatutsläpp. Nu har en internationell jury utsett den till Sveriges klimatstad 2015.

Göteborg har det mest ambitiösa klimatarbetet i Sverige enligt WWF.
Göteborg har det mest ambitiösa klimatarbetet i Sverige enligt WWF. FOTO: Peter Krahl
  • Annons 1

Det är Göteborg som står som svensk vinnare i WWF:s tävling Earth Hour City Challenge. I motiveringen lyfts upp att staden har gjort imponerande åtaganden både på kort och lång sikt. Bland annat var Göteborg först i världen när staden 2013 gav ut gröna obligationer för att finansiera hållbarhetssatsningar – vilket bland annat resulterat i biogasproduktion och runt 100 elbilar.

Göteborg har även sjösatt ett klimatstrategiskt program med ett 70-tal åtgärder. Ett av målen är att minska göteborgarnas klimatfotavtryck från 8 ton koldioxidekvivalenter i genomsnitt per person och år till 3,5 ton per person och år till 2035. Här räknas det totala utsläppet per person, inte bara inom kommunens gränser. Till exempel räknas även utsläppen från konsumtion in.

Vilken stad som vinner den internationella upplagan av Earth Hour City Challenge avgörs den 9 april.

Megaloppis i Majorna, Göteborg, i somras. Foto Peter Rydberg

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Snabbguide för rätt plastval

Jobbar du med förpackningar? Nu lanserar Förpacknings- och Tidningsinsamlingen ett verktyg för att stötta branschen att välja plaster som är enkla att återvinna.

  • Annonskod Huvudspalten 4

En miljon elbilar kan rädda klimatet

Debatt

En miljon elbilar kan i rätt kombination med andra satsningar räcka för att skapa en helt fossilfri fordonsflotta. Vi bör göra elbilarna självkörande och dela dem via bildelningstjänster. Tillsammans med ökad kollektivtrafik, cykling och förnybar el skulle detta dessutom kunna bli billigare för samhället än dagens system, skriver Henrik Ny, universitetslektor vid Blekinge Tekniska Högskola.

Sex klimatinnovationer som stoppar uppvärmningen

En bilförsäkring som baseras på bilförarens körmönster i realtid, en tvättmaskin som gör tvättmedel och varmvatten överflödigt och alger som ger mer effektiv solenergi. Det är några av de klimatinnovationer som får WWFs utmärkelse Climate Solver 2017.