nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Här är årets klimatstad

Staden var först ut i världen med gröna obligationer och har satt tuffa mål för att minska invånarnas klimatutsläpp. Nu har en internationell jury utsett den till Sveriges klimatstad 2015.

Göteborg har det mest ambitiösa klimatarbetet i Sverige enligt WWF. FOTO: Peter Krahl
  • Annons 1

Det är Göteborg som står som svensk vinnare i WWF:s tävling Earth Hour City Challenge. I motiveringen lyfts upp att staden har gjort imponerande åtaganden både på kort och lång sikt. Bland annat var Göteborg först i världen när staden 2013 gav ut gröna obligationer för att finansiera hållbarhetssatsningar – vilket bland annat resulterat i biogasproduktion och runt 100 elbilar.

Göteborg har även sjösatt ett klimatstrategiskt program med ett 70-tal åtgärder. Ett av målen är att minska göteborgarnas klimatfotavtryck från 8 ton koldioxidekvivalenter i genomsnitt per person och år till 3,5 ton per person och år till 2035. Här räknas det totala utsläppet per person, inte bara inom kommunens gränser. Till exempel räknas även utsläppen från konsumtion in.

Vilken stad som vinner den internationella upplagan av Earth Hour City Challenge avgörs den 9 april.

Megaloppis i Majorna, Göteborg, i somras. Foto Peter Rydberg

Etiketter:,

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4