nr-logo

Tidningen för miljöproffs

EU kritiserar Livsmedelsverkets klimatråd

  • Annons 1

I förslaget till miljösmarta matval uppmuntrar Livsmedelsverket svenska konsumenter att bland annat köpa svenska, lokalt producerade produkter. Nu har EU-kommissionen reagerat på detta och drar paralleller till tidigare fall där det fanns initiativ att främja inhemska produkter, som ansågs strida mot den fria rörligheten av varor inom EU.

– Det är första gången ett land tar fram den här typen av råd om hur man ska välja mat som är bra för både hälsan och miljön. Eftersom det ännu inte finns någon erfarenhet av hur miljöskäl ska vägas mot handelshindrande effekter är det inte helt oväntat att kommissionen framför dessa synpunkter, säger Livsmedelsverkets generaldirektör Inger Andersson och berättar att de just nu undersöker hur de ska svara på kommissionens synpunkter.

Bland annat ska de gå igenom det vetenskapliga underlaget som ligger till grund för råden och se hur de kan förtydliga dem. Inger Andersson berättar att de miljösmarta matvalen redan fått en hel del positiv internationell uppmärksamhet och att de är övertygade om att det här är rätt väg att gå.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Chalmers vässar forskningsmiljö för solenergi

Chalmers vässar sin forskningsmiljö när det gäller fastighetsnära energiproduktion av solenergi. Målet är att skapa en forskningsmiljö som är unik i Europa.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Sju nya ordförande för Sis tekniska kommittéer

Sis, Swedish Standards Institute, har 293 tekniska kommittéer som arbetar med att utveckla standarder inom allt från socialt ansvarstagande och Internet of Things. Nyligen fick sju av kommittéerna ny ordförande. Här är de.