WWF-analys: Sex av åtta partier missar Parisavtalets mål

Politik Endast Miljöpartiet och Vänsterpartiet har en klimatpolitik som ligger i närheten av Parisavtalets 1,5-gradersmål. Detta enligt en ny analys av bland annat WWF, Naturskyddsföreningen och Klimatkollen som jämför partiernas klimatambitioner med forskningsresultat från Uppsala universitet.

WWF-analys: Sex av åtta partier missar Parisavtalets mål
En ny analys jämför rikstagspartiernas klimatambitioner. Foto: Pressbild/Getty Images.

Bakom analysen står Klimatkollen, forskarnätverket Researchers’ Desk, WWF, Våra barns klimat, ClimateView, PwC och Naturskyddsföreningen. I analysen jämförs partiernas klimatambitioner med ett förslag till en nationell koldioxidbudget för Sverige, framtagen av forskare vid Uppsala universitet.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

Utöver Miljöpartiet och Vänsterpartiet, som bedöms ligga inom ramen för en rättvist fördelad koldioxidbudget, går Centerpartiet och Liberalerna längre än Sveriges nuvarande klimatmål, men når inte lika långt.

Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna har mål som ligger i linje med det svenska klimatmålet, vilket enligt WWF är långt ifrån Parisavtalets 1,5-gradersmål.

– En faktabaserad politik måste innehålla både mål och åtgärder som överensstämmer med Parisavtalet. Det är tydligt att alla partier nu måste skärpa arbetet med att få ner utsläppen i närtid och utgå från en nationell koldioxidbudget, säger Madeleine van der Veer, ansvarig för samhällspolitik, Världsnaturfonden WWF i ett pressmeddelande.

Madeleine van der Veer, ansvarig för samhällspolitik, Världsnaturfonden WWF.

”Nu måste ambitionerna omsättas i praktik”

Uppsalaforskarna har undersökt Sveriges totala kvarvarande utsläppsutrymme (se länk) för 1,5- respektive 1,7-graders uppvärmning. Slutsatsen är att Sverige behöver minska sitt koldioxidutsläpp med 21 procent per år.

– Det är uppmuntrande att fyra partier har högre ambitioner än Sveriges nuvarande klimatmål och att två av dem har ambitioner som nästan når upp till en rättvist fördelad koldioxidbudget för Sverige, enligt Parisavtalets 1,5-gradersmål. Men nu måste ambitionerna omsättas i praktik, säger Alasdair Skelton, professor i geokemi och petrologi, Stockholms universitet i ett pressmeddelande.

Andra forskare menar däremot att Sveriges territoriella klimatmål stämmer överens med Parisavtalet. Om de politiska åtagandena är tillräckliga eller ej hänger mer ihop med rättvisefrågor kring historiska utsläpp. Det handlar alltså om hur det kvarvarande utsläppsutrymmet ska fördelas mellan länder och är en politisk fråga snarare än en vetenskaplig. Slutsatserna kommer från Chalmers i en rapport finansierad av Mistra.

Alla utom Moderaterna har svarat

Analysen bygger på en enkät till alla riksdagspartier som alla partier utom Moderaterna svarat på. Därefter har svaren analyserats av forskare från Researchers’ Desk och WWF.

Trots att Moderaterna inte svarat på enkäten är de med i analysen baserat på att de tidigare ställt sig bakom Sveriges nuvarande klimatmål.

FAKTA

Tabellförklaring

  • Klimaträttvist mål (Stoddard and Anderson, 2022): 170 Mton CO2
  • Sveriges nuvarande mål: 355 Mton CO2 (motsvarar 2,1 gånger mer än Parisavtalets 1,5-gradersmål).
  • Sverigedemokraterna: 355 Mton CO2 (Sveriges nuvarande mål)
  • Socialdemokraterna: 355 Mton CO2 (Sveriges nuvarande mål)
  • Kristdemokraterna: 355 Mton CO2 (Sveriges nuvarande mål)
  • Centerpartiet: 311 Mton CO2
  • Vänsterpartiet: 217 Mton CO2
  • Miljöpartiet: 180 Mton CO2
  • Liberalerna: 355 Mton CO2 (Sveriges nuvarande mål)

Två partier står bakom EU:s skogsförslag

Partierna har också svarat på frågan om de står bakom EU:s förslag till mål för upptag av koldioxid i skog och mark. Miljöpartiets och Vänsterpartiets svar är ja. Socialdemokraterna och Centerpartiet vill behålla nuvarande nivåer, vilket inte är i linje med EU:s förslag. Kristdemokraterna, Liberalerna, Sverigedemokraterna har inte svarat på frågan.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.