EU-stöd ska göra Kinnekullebanan vätgasdriven

Miljöarbete Electrivillage i Mariestad får hjälp av EU för att snabba på arbetet med att göra Kinnekullebanan fossilfri.

EU-stöd ska göra Kinnekullebanan vätgasdriven
Kinnekullebanan. Foto: Wikipedia

ElectriVillage är en test- och demonstrationsplats som drivs av Mariestads kommun. Nu ska kommunen byta ut de gamla dieseltågen mot fossilfria tåg.

Som enda område i Norden har Mariestad blivit utvalt av Fuel Cell Hydrogen for Europe att få projektstöd från EU för att snabba på omställningsarbetet.

EU meddelar att de vill göra en grön omstart av ekonomin efter coronapandemin. De riktar bland annat fokus på vätgas.

En av få

Mariestad har därför passat på att söka EU-stöd i ett omställningsprojekt. Som en av elva orter inom EU har staden valts ut för att få extra skjuts framåt.

– Det var 38 sökande från 19 länder. Mariestad är ett av elva områden fick bidrag, säger Susanné Wallner, utvecklingsstrateg för Electrivillage till Mariestad-Tidningen.

Konsulthjälp erbjuds

Än så länge rör sig EU-stödet om konsulthjälp. Projektet väntas vara klart om ett år. Nästa steg blir att titta på tekniska lösningar och kostnader.

När prislappen för det nya vätgaståget är satt, ska Mariestad undersöka hur finansieringen ska gå till.

Mariestads kommun har bland annat tidigare byggt en vätgasstation som drivs av egenproducerad solenergi, påbörjat arbetet med att bygga en självförsörjande förskola driven av vätgas och startat upp en logistikhub för hållbar distribuering av varor.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.