Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Västmanland fasar ut smutsgrisfonder

Ekonomi Nu förfinar region Västmanland sina prisade satsningar på gröna finanser, med utökad utvärdering av avkastningen mätt i hållbarhet.

Västmanland fasar ut smutsgrisfonder
AdobeStock
Elin Dalman. Foto:Kerstin Lundell
Elin Dalman. Foto:Kerstin Lundell Elin Dalman. Foto:Kerstin Lundell

Elin Dalman, miljöstrateg hos Region Västmanland, hävdar att hon kan förklara hållbara finanser om man så väcker henne mitt i natten. År 2017 vann regionen Miljöstrategipriset för sin satsning på grön pensionsförvaltning och även priset CFA Sweden ESG Award som delas ut av CFA Institute Global Network of Societies som certifierar finansanalytiker.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

– Under 2,5 år minskade vi klimatutsläppen med nästan 30 procent medan vi ökade värdet för portföljen med 30 procent rent ekonomiskt, det är klart att vi vann pris, säger Elin Dalman.

Även Agenda 2030 och FN:s principer

Nu arbetar regionen vidare med att förfina utvärderingen av sina satsningar och fasa ut det Elin Dalman kallar ”smutsgrisfonder”. De anställda på finansförvaltningen letar efter de fonder som smutsar ner mest efter att ha utvärderats först och främst enligt klimatpåverkan, men även enligt de andra målen enligt Agenda 2030 och FN:s principer för hållbara investeringar.

– Vi byter ut smutsgrisfonderna till mindre koldioxidintensiva alternativ, när det finns sådana produkter på marknaden, berättar hon.

Utsläppen vände uppåt

Stötestenen är att ibland finns inga likvärdiga alternativ. Därför dröjde det ett tag innan den värsta fonden byttes ut. Elin Dalman tror att det delvis kan förklara att den goda utvecklingen vad gäller pensionernas klimatavtryck faktiskt bröts senaste året. Från 14,9 ton koldioxid hade utsläppen minskat under några år. Men så vände de plötsligt uppåt, till 15,4 ton per miljon investerade kronor.

Men nu har den värsta smutsgrisfonden ändå försvunnit från portföljen och Elin Dalman hoppas att det ska ge genomslag på utsläppskurvan. Hon hoppas att ökningen ska visa sig bli enstaka hack och att grafen för utsläpp som pekar uppåt, snart vänder ner igen.

Använde extern utvärderade

Förvaltningen har också ökat insatsen att utvärdera genom att anlita att ett externt företag.

– Vi skickar in hela vår aktieportfölj, och sedan får vi ett svar på vår miljöpåverkan, men även för sociala faktorer kopplade till jämställdhet med mera, berättar hon.

Än är det så nytt, att förvaltningen inte hunnit tolka svaren. Elin Dalman kallar det för ett utvecklingsområde. Klimatpåverkan ensamt är enklare att mäta, det handlar ju om koldioxidutsläpp.

Omfattande uppföljning

Sedan tidigare ska alla portföljförvaltare följa upp investeringar. De ska också leverera förslag till förbättringar och fylla i en enkät om hur de uppfyller olika hållbarhetsmål. Den följs upp med dialog. Förvaltarna får veta hur de ligger till jämfört med målen som satts upp och vad som kan bli bättre.

– Det är viktigt att den som gör placeringarna har rätt kompetens och förhåller sig etiskt riktigt vid placeringar annars kan vi hälsa hem, säger Elin Dalman.

Allt följs sedan upp med kontroll av att det som fastställts i handlingsplanerna verkligen utförs.

Vill minska koldioxidintensiteten med 75 procent

Målet är att koldioxidintensiteten i portföljen ska minska med 75 procent till 2022, eller 3,7 ton per miljon investerade kronor. Trots en plötslig ökning efter år av nedgång, tror Elin Dalman att det ska gå att nå. Globala investeringar kan också ha påverkat uppgången. Men även globalt händer det ju saker.

– Vi hoppas på att det ska gå nedåt igen, med tanke på den snabba utvecklingen rent generellt, men i ärlighetens namn kan vi ju inte veta, säger hon.

Elin Dalman har arbetat med miljöfrågor i 25 år. När hon började, verkade tanken om finansiella sektorn kunde användas för klimatåtgärder ligga mycket längre fram i tiden än vad som visade sig vara fallet.

– Det händer och det går fort, säger hon om utvecklingen inom området.

Läs mer: Satsning på hållbara finanser vinner Miljöstrategipriset

Vårt nyhetsbrev

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Miljö & Utveckling sparar mina uppgifter
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.