Grattis till Miljöstrategipriset 2021!
– Tack!
Den klassiska frågan – hur känns det?
– Det är jättejätteroligt! Vi är väldigt glada över priset.
Vad betyder det att få ett pris?
– Man kan alltid ställa sig den frågan. Men jag tror att det är väldigt viktigt för en organisation att få den externa uppmärksamheten som det innebär, och kanske särskilt just nu. Vi befinner oss i ett skede där vi försöker öka våra ambitioner väldigt mycket, och då behöver man någon slags bekräftelse på att det är rätt väg att slå in på.
– Vi hoppas också att det här betyder att fler blir nyfikna, tar kontakt och vill lära sig och inspireras, både företag i vår bransch och företag i helt andra branscher.
Ni har minskat er klimatpåverkan med över 95 procent sedan 2006 – man blir ju nyfiken på vad som utgör de sista fem procenten?
– Det är ofta läckage från kylmaskiner, som ju innehåller köldmedia. Det upptäcks när man måste fylla på, och då räknar vi ut hur mycket som läckt ut och vilka klimatutsläpp det motsvarar. Vi konstaterar att kyla är delvis nödvändigt, men vill ha koll på dem så att eventuellt läckage upptäcks tidigt. Man kan också konvertera så att man undviker maskiner med de sämsta köldmedierna.
– Sedan har vi också utsläpp kopplade till fjärrvärme där man eldar med avfall. Där är vi lite i händerna på våra leverantörer, men vi jobbar på det genom offensiva energieffektiviseringsmål. Vi kanske inte kan påverka vad varje kilowattimme ger för klimatpåverkan, men vi kan påverka hur många kilowattimmar vi behöver köpa.
Ni är ju klimatneutrala. Ingår klimatkompensation och hur ser du på det?
– Vi klimatkompenserar genom Gold Standard VER-projekt. Det är okej enligt GHG-protokollet, men vi känner själva att det är lite bedrägligt. Det är ju faktiskt inte neutralt rent matematiskt, för att det ska bli det så måste man plocka bort ur atmosfären lika många enheter som man själv har släppt ut.
Hur kommer ni att göra framåt?
– Från och med 2020 kompenserar vi för alla våra redovisade scope 3-utsläpp, det är tio gånger så mycket som när det bara var scope 1 och 2. Då kommer vi att ta oss friheten att kompensera med åtgärder som inte är okej enligt GHG-protokollet. Vi kommer att satsa en tredjedel på VER-projekt, en tredjedel på att plantera träd och en tredjedel på forskning och utveckling om hur utsläppen från bygg- och fastighetssektorn kan minska. Vi vill också tona ner att vi skulle vara klimatneutrala och strävar nu efter att vara ”äkta klimatneutrala”.
Ni i fastighetsbranschen har ju faktiskt möjlighet att binda kol i era projekt, eller hur?
– Exakt! Vi bygger till exempel nu ett stort kontorshus i trä, och där har vi börjat kika på hur mycket trä det blir och hur mycket som är okej att ta upp som minuspost. Vi tittar också på biokol, vi skulle kunna biokola en del av vårt träavfall istället för att elda upp det.
Tror du att man kommer att omvärdera hur man ser på nybyggda hus?
– Ja, verkligen. Jag tror att vi redan kommit in i det skiftet, men att det kommer att ta lite tid. Dels tror jag att man kommer att behovspröva nybyggande mycket mer utifrån det faktum att väldigt många byggnader används väldigt ineffektivt. När man bygger kommer man att vara mer restriktiv kring vad som behöver byggas. Om det verkligen behöver byggas så tror jag att kravet kommer att vara att man använder möjligheten att binda kol.
När är vi där?
– Jag är tidsoptimist, men i det här fallet tror jag att många tvärtom överskattar hur lång tid det kommer att ta. Jag tror att det har hänt före 2030.
Miljöstrategipriset gällde ju Vasakronans klimatarbete. Har ni liknande beslut om skarpa mål inom andra hållbarhetsområden?
– Ja, om man är kvar i miljödelen så har vi två andra, minst lika utmanande mål. Det ena handlar om cirkularitet, att vi ska bygga våra hus, även alla ombyggnader och lokalanpassningar, av förnybart, återvunnet eller återbrukat material. Ett annat som handlar om energi är att vi ska bli självförsörjande på energi, och det är ett mål som vi egentligen har sagt för att vi ska börja tänka mer på hur vi använder energin.
– Vi jobbar även med vår påverkan på människor och samhället, men vi har inte lika stora utmaningar där.
Det ingår en statyett i priset, var ska den stå?
– Den ska så klart stå i entrén till vårt nya kontor på en väl synlig plats!
Det ingår också en mindre prissumma, vad har ni tänkt göra med den?
– Vi tänkte skänka de pengarna till Östersjöforskning. Vi tycker att Östersjön är ett oerhört viktigt område för oss alla nationer som gränsar till Östersjön på olika sätt och det är ett hav som mår väldigt dåligt. Det är ett väldigt allvarligt läge och vi tycker att det är viktigt att Östersjön också får uppmärksamhet, det är inte bara klimatfrågan som är viktig. Det finns angelägna frågor här på nära håll också.