Tidigare F1-mästare tillbaka på banan – för att rädda bin

Biologisk mångfald Den tidigare F1-världsmästaren Sebastian Vettel är tillbaka i formelvärlden. Men inte för att göra comback – utan för att rädda bin.

Tidigare F1-mästare tillbaka på banan – för att rädda bin
Sebastian Vettel, tidigare F1-förare. Foto: Adobe Stock.

Efter 15 år som F1-förare, med fyra världssegrar i bagaget, körde Sebastian Vettel i november förra året sitt sista race. Men nu är han tillbaka på Formel 1-banan Suzaka i Japan – men med ett helt annat syfte än att köra bil.

Utöver sin F1-karriär har Sebastian Vettel gjort sig känd för att kämpa för mänskliga rättigheter och miljön. Nu är han på plats i Japan för att uppmärksamma hotet mot den biologiska mångfalden genom sitt nya projekt Buzzin Corner: Racing for Biodiversity.

Bland annat har Sebastian Vettel planterat insektshotell på inneplan på Suzakabanan, som är hans favoritbana. I den andra kurvan har han satt upp 10 hotell för bin och andra insekter. Kantstenen i kurvan är också målad i bi-färgerna svart och gul, i stället för de vanliga färgerna i rött och vitt. Hans förhoppning är att sätta upp liknande insektshotell på fler F1-banor.

– Vi ser en minskning av biologisk mångfald. Vi förlorar arter, vi är mitt i en massutrotning. Det här är för att uppmärksamma att alla kan göra något. Vi har ett mindre habitat här, men det handlar egentligen om att bevara och skydda den biologiska mångfalden, säger han i Formel 1:s egna mediekanal, enligt tidningen Bilsport.

Insatserna hyllas av den brittiska racerföraren Lewis Hamilton, som också är en vän till Sebastian Vettel.

– Riktigt skoj att se att Vettel har hittat sitt syfte och om jag ska vara ärlig, i sportens historia känner jag inte till någon annan förare som varit så frispråkig och visat verklig medkänsla för världen, säger han enligt Hufvudstadsbladet.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.