För ett år sedan var Hassan Saad arbetslös. Han hade försökt med arbetsförmedlingen i Södertälje där han bor, utan att få napp. Men så förmedlade Arbetsförmedlingen kontakt med Telge Tillväxt och där fick han hjälp direkt. Han berättar om Peter Larsson, operativ chef på bolaget, som sa att han kunde börja jobba dagen därpå. Och det fast han inte kan svenska. Men engelskan flyter på bra och nu arbetar han med teknik och dokumentation för Telge Nät.
Telge Tillväxt: Jobb minskar utanförskapet bland unga
social hållbarhet I Södertälje ska Telge Tillväxt hjälpa unga i utanförskapsområden att få jobb. En metod är att hyra ut ungdomar till företag.
Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
- Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
- Full tillgång till allt digitalt material
– Det är ett trevligt jobb, säger han.
Ska vara mellan 18 och 20 år för att få jobb
Han är en av deltagarna i Södertäljes satsning på att få ner arbetslösheten bland unga i områden där utanförskapet annars gör det svårt att få arbete. De som kan omfattas av verksamheten är mellan 18 och 20 år och har först haft kontakt med Arbetsförmedlingen och har rätt till aktivitetsstöd.
– Vi börjar med en rekryteringsträff med ungdomarna då vi pratar om att ha rätt inställning, säger Peter Larsson.
Aktiviteten börjar med praktik under två veckor, där de som rekryterats får visa att de kan passa tider, samarbeta och annat som krävs på en arbetsplats.
Sedan hyrs de flesta ut till olika arbetsplatser. Det ska ge ytterligare träning i att arbeta och inte minst, ge de unga uppdaterade referenser som de kan använda när de söker sig vidare till en vanlig anställning.
Grön tjänst ett vanligt uppdrag
De allra flesta kommer att utföra arbete hos kommunen. Arbetet där kallas grön tjänst, det handlar om att plocka skräp, röja sly och liknande fyra dagar i veckan medan den femte dagen ägnas åt aktiviteter som att skriva CV, söka jobb och så vidare. Andra hamnar hos något av de företag som också deltar i programmet, bland annat Scania, som även är delägare i bolaget. Ica Maxi finns också med liksom flera andra företag som ser det som en del av sin satsning på social hållbarhet.
Inom sex månader, helst tidigare, ska den unga personen ha gått vidare till en anställning eller studier. Under 2018 gick 69 procent vidare av de 102 personerna som deltog i programmet. Nästa år ska 150 personer delta.
Hoppas på utbildning
Hassan Saad själv hoppas på utbildning framöver, på KTH. Hemma i Irak, som han flytt från, var han egenföretagare och drev en butik som sålde spel. Men när han vägrade betala avgifter till kriminella brändes butiken ner och han utsattes för dödshot. Att återgå till affärsverksamhet här i Sverige tror han inte riktigt på. Uppförsbacken är lång. Men han hade bra betyg i gymnasiet och räknar med att högre utbildning ska hjälpa honom vidare i det svenska samhället.
Läs mer: Social hållbarhet allt viktigare vid upphandling