Syrsor kan bli framtidens föda

Hållbar utveckling Ny forskning från SLU visar att syrsor kan bidra till människans proteinbehov i framtiden. Nittio gram syrsor motsvarar en hamburgare, vilken kan räcka för ett barns dagliga proteinintag.

Syrsor kan bli framtidens föda
Pixabay

Detta innebär att syrsor som kost skulle kunna få speciellt stor betydelse i länder där järnbrist är vanlig.

Uppfödning av syrsor för mänsklig konsumtion börjar bli populärt runt om i världen, men kunskapen om vilka syrsaarter som kan odlas och hur man håller dem på ett hållbart sätt är ännu bristfällig.

Hittills har odling av syrsor ofta varit baserad på användning av hönsfoder som mat åt syrsorna, vilket är en ohållbar och dyr metod.

Ny forskning från lantbruksuniversitet SLU visar att syrsor, i detta fall från Kambodja, kan födas upp i fångenskap utfodrade med vissa ogräs och biprodukter från jordbruksprodukter och livsmedel (med ursprung i Kambodja) och att enkelmagade djur som grisar kan växa bra på en kost som inkluderar syrsor.

Läs mer: Palmoljeindustrin stoppar FN-mål från att nås

Det visar också att borttagning av ben på syrsorna före konsumtion, som den europeiska livsmedelsmyndigheten föreslagit, verkar vara onödigt om syrsorna används som livsmedel. Benen innehåller värdefulla näringsämnen som bör användas, vare sig det är som livsmedel eller som djurfoder.

Baserat på resultaten från det nuvarande projektet är det troligt att syrsor kan utgöra ett väsentligt bidrag till människans proteinbehov.

Läs mer: Forskaren om arsenikmossan: Ett lyckokast

Ett barn som väger 10 kilo bör konsumera cirka 12 gram protein per dag för att vara på en säker nivå av proteinintag och 45 milligram av aminosyran lysin för att möta det dagliga lysinbehovet. Lysinbehovet kunde uppfyllas genom att äta 12 syrsor uppfödda på en biprodukt av cassavaplantans toppar.

För att nå en säker nivå av proteinintag måste barnet konsumera cirka 90 gram syrsor, motsvarande storleken på en hamburgare.

Läs mer här.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.