Sverige röstar nej till EU-lag om avskogning

EU Kaffe, soja, palmolja och liknande varor vars produktion bidrar till avskogning kan förbjudas enligt ett nytt EU-förslag. Men redan nu har Sverige flaggat för att man kommer att rösta nej.

Sverige röstar nej till EU-lag om avskogning
Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD). Foto: Regeringen

EU planerar att införa en ny lag för att bekämpa skövling av regnskogar, vilken är en direkt följd av produktion och odling av flera vanliga livsmedel. I dag – tisdag – förväntas EU:s ministerråd ta ställning till förslaget. Men Sverige kommer att rösta emot, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

I ett uttalande till Ekot förklarar landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) beslutet:

– Lagstiftningen i avskogningsförordningen behöver vara lätt att förstå, efterleva och kontrollera. Det är inte förslaget på bordet. Risken är att det kan få stora konsekvenser för juridiska och fysiska personer, säger han enligt SR.

WWF: ”Sorgligt”

Beslutet har dock mött motstånd. Per Larsson, skogsexpert vid Världsnaturfonden WWF, hävdar att det sätter Sveriges och den svenska regeringens miljö- och klimatambitioner, både på en global nivå och inom EU, i tvivel.

Gustaf Lind, generalsekreterare för WWF, menar att Sverige nu ansluter sig till de länder som kontinuerligt motverkar miljöinsatser inom EU.

– EU blir nu först i världen med en lag som begränsar den globala avskogningen, vilket är bra. Men det är sorgligt att det verkar som att Sverige inte kommer stödja beslutet i ministerrådet. Därmed sällar sig Sverige till de länder som upprepat motarbetar miljöarbetet i EU, dessutom under sitt eget ordförandeskap, säger han, i en kommentar.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.