Sverige riskerar missa miljötåget

Andelen av det svenska riskkapitalflödet som går till miljöbolag minskade under årets första kvartal till en bråkdel.
Cleantech är glödhett var man än vänder sig i världen. Men i Sverige är det iskallt – investeringarna är rekordlåga och minskar, skriver Svenska Dagbladet.

Miljöteknikinvesteringarna går fortfarande på lågvarv i Sverige. Den redan lilla andelen av riskkapitalflödet blev ännu mindre under det första kvartalet 2007.

Som Miljö & Utveckling har skrivit om tidigare kan det komma att ändras då Sveriges första renodlade miljteknikfonder har startats. Tre fonder, Provider Venture, Greencap och Sustainable Technology, hoppas få in totalt uppemot 3,5 miljarder kronor.

Men vägen dit är lång, enligt Svenska Dagbladets granskning var de svenska riskkapitalinvesteringarna som gick till cleantech bara 26 miljoner kronor under januari till mars i år. Det betyder att de svenska riskkapitalisterna ligger långt efter sina kollegor i utlandet. I USA investerades 20 miljarder kronor i cleantech ifjol, 11 procent av riskkapitalet.

”Måste vakna upp”

Amerikanska riskkapitalister riktar nu sina blickar mot Sverige. Amerikanske ambassadören Michael M Wood har, som Miljö & Utveckling har rapporterat om vid ett flertal tillfällen i år, presenterat de hetaste svenska cleantechföretagen för potentiella finansiärer.

– Svenska investerare måste vakna upp och se att andra länder är jätteintresserade av våra miljöbolag. Det kan inte vara någon slump att delegationer med riskkapitalister från USA, Indien, Kina och andra länder kommer och vill ha samarbete med svenska miljöbolag, säger Maud Olofsson till Svenska Dagbladet.

Mothugg och självkritik

När näringsminister Maud Olofsson efterlyser ett större ansvar från marknadens aktörer får hon mothugg. Tom Berggren, vd på Riskkapitalföreningen, anser att det istället är regeringen som bör ta ett större ansvar för utveckling av företag i deras allra tidigaste skeden.

Men medan trätan pågår finns risken att de svenska investerarna missar miljötåget. Och det finns självkritik.

– Inom svenskt riskkapital har vi varit dåliga på att göra den underliggande marknadsanalysen. Det är ett underkännande för en väldigt ung bransch, säger Johan Hernmarck, vd för Provider Venture, till Svenska Dagbladet.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.

Det senaste