Svenskar tar miljörätt till Kina

IVL Svenska Miljöinstitutet har dragit igång ett projekt som ska ge kineser en bättre möjlighet att driva miljöprocesser. Målet är att få till ett liknande system som finns i Sverige.

I oktober startar ett tvåårigt projekt där IVL Svenska Miljöinstitutet ska arbeta med att stärka miljörättigheterna för invånarna i Guizhou-provinsen i Kina.

Man vill utveckla ett offentligt system för grupptalan i miljömål och samtidigt ge förslag på ändringar i den nuvarande lagstiftningen.

– Om vi ​​lyckas med vår föresats att utveckla ett system liknande det vi har i Sverige och få detta infört i kinesisk lagstiftning kommer det att avsevärt förbättra människors möjlighet till rättslig prövning av miljömål i Kina, säger Mikael Olshammar, projektledare på IVL Svenska Miljöinstitutet.

Mycket kan göras

Enligt Miljöinstitutet är det många människor i Kina som är drabbade av allvarliga miljöproblem som smutsigt vatten och föroreningar från avfall. Men få känner till sina rättigheter och det är svårt att få till en rättslig prövning.

Därför kommer en del av projektet att handla om upplysning.

Man ska dela ut en handbok med praktisk information, för både allmänhet och advokater, samt starta upp en webbsida och producera en tv-dokumentär.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.