Sju av tio kvinnor och 53 procent av männen har valt bort livsmedel efter att ha kollat om de innehåller konstgjorda tillsatser. Det visar en undersökning utförd av Novus, på uppdrag av företaget Simple Feast som levererar ekologiska växtbaserade måltider till hem i Sverige, Danmark, Tyskland och USA.
– Till skillnad från många andra länder har vi i Sverige relativt hårda regleringar för vad ett livsmedel får innehålla. Men det är fortfarande viktigt att kunna uttyda vad det du köper innehåller- och veta hur stor andel av respektive ämne du får i dig, säger Sverigechefen Maximilian Lundin.
41 procent läser listan
Undersökningen visar att 49 procent tycker att det är svårt att ta reda på om livsmedlet innehåller dessa tillsatser. Trots det läser 41 procent av de tillfrågade ändå igenom innehållsförteckningarna, yngre något oftare än äldre.
För att underlätta så har Simple Feast sammanställt en lista som Miljö & Utveckling redigerat och förkortat en aning.
FAKTA
Listan som ska förenkla
Storleksordningen. Ingredienserna i livsmedlet är angivna från största mängd till minsta mängd. De första ämnena i innehållsförteckningen är alltså de som livsmedlet innehåller mest av.
E-ämnen. Egentligen står “E” för EU, och är en kvalitetsstämpel som säkerställer att ämnet är godkänt att använda i EU och därmed inte hälsovådligt. Läs istället på om de respektive koderna och se om det finns några specifika e-ämnen du vill undvika.
Olika namn. Ett ämne kan presenteras på innehållsförteckningen med ett annat namn, som socker till exempel. Det kan stå allt från glukos till majsstärkelse på innehållsförteckningen. Det är därför alltid bra att kontrollera mängdangivelser i tabellen som finns på de flesta livsmedel i dag. Här samlas alla olika ämnen innehållande exempelvis socker under “sockerarter”. På så vis får du en tydligare bild av vad du får i dig.
Fett. Transfetterna och mättat fett är de fetter som vi inte bör äta i för stor mängd. Mättat fett anges, liksom sockerarter, i gram på innehållsförteckningen.
Lång lista. Då kan det vara värt att jämföra varan med en motsvarande från en annan tillverkare. Finns det alternativ med mindre tillsatser kan det vara värt att byta.
publicerad 23 september 2020