Svampproteinet som ska växa globalt

Sustaintech Med det svampbaserade proteinet Promyc ska foodtech-startupen Mycorena erövra världen. Produktutveckling och tester har gått in på slutvarvet och nästa år ska en anläggning för storskalig produktion stå klar.

Svampproteinet som ska växa globalt
Svampproteinet ska gå på export, enligt Mycorenas planer. Foto: Mycorena

I en gammal industrilokal i Gamlestaden i Göteborg pågår nu ett febrilt arbete med att finslipa produkt och produktionsprocess till fulländning.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

Dags för uppskalning av tillverkningen

Sedan något år tillbaka har företaget varit igång med småskalig produktion och viss testförsäljning, men står nu i begrepp att skala upp och industrialisera tillverkningen med en anläggning i Falkenberg. Målet är att kunna förse livsmedelsindustrin med flera tusen ton mycoprotein varje år och bana väg för en global expansion.

Den produkt som står i centrum för satsningen är Promyc, ett svampbaserat protein som kan användas som ersättning till de traditionella animaliska och växtbaserade proteinkällor som finns på marknaden idag.

Svampprotein är råvaran

Produkten har utvecklats av forskaren Ramkumar Nair, tillika grundare och vd för Mycorena. Tillverkningsprocessen är patenterad och omgärdas av stort hemlighetsmakeri.

Ebba Fröling. Foto: Mycorena

– Men så mycket kan vi säga som att det bygger på en fermenteringsprocess av filamentösa, trådiga svampar. Processen har stora likheter med ölbryggning och är mycket resurseffektiv och miljöanpassad. Eftersom den sker i ett slutet system är den klar efter endast 24 timmar, berättar Ebba Fröling, som är operativ chef på Mycorena.

Quorn, som också är ett svampbaserat protein, finns ju sedan flera år tillbaka. Vad är skillnaden?

– Det som gör vår produkt unik är smaken, färgen och texturen, men även att vi valt producentmarknaden istället för konsumentmarknaden. Vi har lagt ned mycket jobb på att utveckla en produkt som är lätt för livsmedelsproducenterna att använda och som gör det möjligt att tillverka diverse produkter med hög kvalitet, utan vidare bearbetning.

Och proteinhalten – hur är det med den?

– Där särskiljer vi oss också från andra liknande produkter. Promyc har i torr form en proteinhalt på 60 procent, medan till exempel quorn ligger på 45 till 50 procent. Det innebär att vår produkt till och med har högre proteinhalt än traditionellt växtbaserade alternativ.

– Men det som också är intressant är kvaliteten på proteinet. Promyc innehåller alla viktiga aminosyror, byggstenarna för proteinet, och är bättre än till exempel mjölk, kött, soja och ärtor.

Mycorenas målgrupp är alltså livsmedelsproducenter. Hur bedömer ni intresset bland dem?

– Trots att vi hittills bara varit igång med småskalig tillverkning har vi mötts av ett stort intresse. Många producenter letar efter proteiningredienser som ersättning för soja och ärtor. Vi har ägnat stor möda åt att sätta oss in i livsmedelsindustrins processer för att utveckla en produkt som är lätt att använda. Den stora utmaningen är att många kunder nu börjar efterfråga större kvantiteter än vi har kapacitet att tillverka.

Även bland finansiärerna har Promyc väckt stort gehör med flera framgångsrika investeringsrundor. Vad betyder det?

– Det är en förutsättning för att kunna finansiera tillväxten och vår planerade uppskalning. Totalt har vi i dagsläget fått in cirka 30 miljoner kronor från investerare som FBG Invest, Bertebos Stiftelse, som är ägare till bland annat Berte Qvarn och SIA Glass, Falkenbergs Sparbank och GlassWall Syndicate samt från offentliga instanser som Vinnova och olika EU-fonder. Om någon månad ska vi genomföra ytterligare en större investeringsrunda för att kunna fortsätta expandera kraftigt.

Så här ska den nya anläggningen se ut. Illustration: Mycorena

Nyligen blev det klart att Mycorena och det lokala fastighetsbolaget Falkenbergsgruppen kommer att uppföra en storskalig produktionsanläggning i Falkenberg som ska stå klar nästa år.

Varför föll valet på Falkenberg?

Fakta

Mycorena

Säte: Göteborg

Grundare och vd: Ramkumar Nair

Antal anställda: 15 personer

Produkt: Svampbaserade proteinet Promyc

Utveckling: Start för storskalig produktion i Falkenberg 2022

Mål: Globalt produktionssystem med flera anläggningar i både Sverige och utomlands

– Falkenberg och Halland har en stark mat- och dryckeskultur. Dessutom finns en stark drivkraft för innovation och tillväxt i regionen. Det ger sammantaget bra jordmån för vår planerade tillväxt.

Vilken tillväxtsresa ser ni framför er?

– Anläggningen i Falkenberg är tänkt att fungera som modellfabrik för vår fortsatta tillväxt samt som globalt forsknings- och innovationscentrum för företaget. Vår hållbara affärsmodell bygger på att etablera ett nätverk av anläggningar både i Sverige och utomlands för närproducerat mycoprotein. Målet är att förse livsmedelsindustrin med tiotusentals ton före år 2025.

Och konkurrensen – hur hård är den?

– Det enda mycoproteinet som i dagsläget finns på marknaden är quorn. Några amerikanska företag har också tagit fram liknande produkter, men saknar godkännande för försäljning inom EU. Även i Europa finns några tillverkare som börjat snegla på marknaden. Men vi har utan tvekan kommit längst. Att det nu börjar röra sig en del på marknaden ser vi bara som positivt. Det visar att det finns ett intresse för den här typen av produkter.

Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.