Första fossilfria stålet klart för leverans

Klimat SSAB i Oxelösund har idag fått klart världens första fossilfria stål för leverans. År 2026 hoppas bolaget att helt ha ställt om produktionen i Oxelösund.

Första fossilfria stålet klart för leverans
SSAB:s anläggning i Oxelösund. Foto: Janne Höglund

Idag kunde världens första fossilfria stål levereras från SSAB:s anläggning i Oxelösund. Detta till stor lättnad för Johnny Sjöström, divisionschef på SSAB Special Steel.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

– Hittills har vi sett att det går att tillverka järnsvamp som reducerats med väte. Men det är inte förrän nu som vi testat om det håller för att tillverka en plåt. Nu har vi gjort de bockprover och mekaniska prover som behövs för att verifiera att produkten håller, och ser att det går alldeles utmärkt! Nu kan vi gasa på, det är en stor lättnad, sade han på ett seminarium i samband med premiären.

Fossilfria stålets kvalitet säkrad

Han berättade att han oroat sig för att det eventuellt kunde finnas vätgas kvar i råvaran, något som skulle göra den färdiga plåten spröd.

– Nu ser vi att det fanns inte, sade han.

Och kunder saknas inte.

– Visst finns det kunder som inte är riktigt mogna för detta, men det finns också kunder som ringer oss dagligen. Ett exempel är Apple. Det finns ett extremt stort intresse för att jobba med fossilfria värdekedjor, sade Johnny Sjöström.

Blir dyrare än konventionellt stål

Priset för det fossilfria stålet bedöms bli 20 till 30 procent högre än för konventionellt tillverkat stål.

– Det är bara en tidsfråga innan folk vaknar upp och ser att vi måste göra det här. Och då är 20 procent ingen stor del av helheten, sade Johnny Sjöström.

Gamla masugnen byts ut

SSAB satsar nu på att ersätta sin gamla masugn med en ljusbågsugn, något som kommer att kräva stora mängder el. Just elöverföring och produktionskapacitet är en het fråga, kanske särskilt i Södermanland där en kraftledning för överföring till Oxelösund vållat protester.

– Min största oro ligger i att tillståndsprocessen för kraftledningen drar ut på tiden, för utan den kan vi inte göra något, sade Johnny Sjöström.

Näringsministern tror på snabb utveckling

Näringsminister Ibrahim Baylan deltog även han i seminariet, och hade en positiv syn på hur snabbt det kommer att gå att få igång fossilfri ståltillverkning.

– Jag tror att det kommer att gå snabbare än vad man säger idag. Det är klart att vi har en del problem, men de jobbar vi med. En utmaning är eltillförseln. Där ligger ett förslag på riksdagens bord om att skynda på processen.

Energimarknadsinspektionen

Han avslöjade också att han talat med Energimarknadsinspektionen tidigare på dagen.

– De jobbar så snabbt de kan. Jag ska inte föregå beslutet, för det vore ministerstyre, men jag fick ett väldigt gott intryck av det arbete som pågår.

I och med att SSAB lyckats framställa stålplåt av fossilfri järnråvara har bolaget, tillsammans med LKAB och Vattenfall, bevisat att fossilfritt stål är möjligt att producera.

– Det här är ett första steg mot en helt fossilfri värdekejda, sade Martin Lindqvist, vd på SSAB.

Ska minska Sveriges klimatutsläpp med tio procent

Enligt honom kommer detta att kunna innebära en minskning av Sveriges klimatutsläpp med tio procent, och Finlands med sju procent, samtidigt som det ska skapa arbetstillfällen. Men mycket arbete återstår, och elbehovet är en svår fråga.

Jan Moström, vd för LKAB, berättade att gruvbolagets framtida elbehov bedöms till över 50 terawattimmar årligen, vilket motsvarar en tredjedel av Sveriges totala årsproduktion idag. Sedan tillkommer SSAB:s energibehov, andra stora industrisatsningar, omställningen av fordonsflottan, med mera.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.

Det senaste