Superdator bidrar till effektivare bärnsleceller

Med en ny superdator till hjälp skapar en grupp fysiker vid LiU, KTH och Uppsala universitet nya material för framtidens miljö- och energiteknologi. Bland annat vill de bidra till effektivare bränsleceller och säkrare förvaring av kärnavfall.

Sex tongivande professorer inom teoretisk fysik och kemi står bakom satsningen på ett Network of Excellence på energiområdet. Första steget är att bygga ett datorkluster som kan hantera de extremt krävande simuleringarna.

I nätverket ingår ett 90-tal forskare med tidigare erfarenheter av forskning på energimaterial, bland annat ceria (ceriumoxid) som i dopad form används i bränsleceller. Satsningen inriktas på material för produktion, lagring och besparing av energi samt förvaring av radioaktivt avfall från kärnreaktorer.

– Vi gör en rejäl satsning och hoppas att nya spännande forskningsfrågor ska komma ur detta, säger Igor Abrikosov, professor i teoretisk fysik vid LiU, huvudsökande till det bidrag på 14 miljoner kronor som ska finansiera datorresursen.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.