Mindre kött, mer växtbaserade livsmedel och mer lokalproducerat. Det är vad som utgör en miljömässigt hållbar kost enligt forskarna bakom en ny rapport från Naturvårdsverkets ”En miljömässigt hållbar livsmedelskonsumtion”.
Studie om hållbar matkonsumtion: ”Kunskapslucka kring politiska styrmedel”
Livsmedel Vad kan ses som miljömässig hållbar kost och vilka styrmedel kan leda till en hållbar livsmedelskonsumtion? En stor tvärvetenskaplig studie tar oss närmare svaret.
Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
- Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
- Full tillgång till allt digitalt material
Men forskarna har kollat på ett brett hållbarhetsperspektiv och svaret på vad som är miljömässigt hållbart är inte alltid solklart. Ett illustrativ exempel är just kött.
– Rött kött har visserligen en negativ klimatpåverkan, men om man jämför med gris eller kyckling så betar djuren mer, vilket är bättre för den biologiska mångfalden, säger Ylva Ran, forskare på Sveriges lantbruksuniversitet och medförfattare i rapporten.
Knäckfrågan: hur mäts hållbarhet?
Frågan vad miljömässigt hållbart egentligen innebär är central i rapporten. För att mäta detta används idag ett antal indikatorer som klimatförändring, förändrad markanvändning och färskvattenanvändning. Forskarna gjorde en granskning av dagens indikatorer och tog fram en egen rekommendation i tre nivåer av hållbarhet. Detta för att ta in den breda aspekten av hållbarhet och möjliggöra för flera branscher att avgöra vilken del som är viktig för just dem.
– Det är tänkt för fler än bara dem som ska utvärdera mijlöaspekter, utan även för dem som ska utvärdera biologisk mångfald och hälsa.
Den andra delen i rapporten är en litteraturöversikt kring vilka styrmedel som har testats för att påverka konsumentbeteendet. Forskarna såg att information som styrmedel var klart överrepresenterat, medan skatter och regleringar som verktyg inte hade testats tillräckligt.
– Vi ser kunskapslucka kring sådana styrmedel, trots att annan forskning visar att de skulle kunna vara effektiva, säger Ylva Ran.
Indikatorer som föreslås i rapporten
1. Grundläggande nivå
- Klimatpåverkan
- Biologisk mångfald
- Blåvattenanvändning
- Negativa aspekter av kemikalieanvändning
- Exploatering av vilda fiskbestånd
2. Mer omfattande nivå
- Grönvattenanvändning
- Energianvändning
- Markanvändning (kvantitet och kvalitet)
3. Mycket omfattande nivå
- Biogeokemiska flöden
- Skador på havsbotten
- Ytterligare indikatorer relaterade till specifika miljöpåverkanskategorier