Forskare: Så går det med den cirkulära livsmedelsproduktionen

Cirkulär Ekonomi En ny global studie har tittat på potentialen och utmaningarna med att införa principer för cirkulär ekonomi i den globala livsmedelsproduktionen.

Forskare: Så går det med den cirkulära livsmedelsproduktionen
Illustration: Adobe Stock

Att integrera cirkulär ekonomi i livsmedelskedjan har en stor potential att förbättra sektorns hållbarhet och minska avfallet och samtidigt skapa ökad resurseffektivitet och lönsamhet. Det framgår av en ny global litteraturöversikt av den forskning som gjorts kring frågan.

Studierna i rapporten belyser framför allt fyra teman – avfallshantering, resurseffektivitet, hållbara produktionsmetoder och ekonomiska effekter. Rapporten, som går under namnet Integrating Circular Economy Principles into Agri-Food Supply Chain Management konstaterar att övergången mot cirkulära metoder i livsmedelsproduktionen är ojämnt fördelad globalt, att man kommit längst i utvecklade länder och att utvecklingsländer står inför ett antal utmaningar som exempelvis brist på teknik och infrastruktur.

Generellt uppges de största utmaningarna för att införa cirkulär ekonomi i livsmedelssektorn vara höga initiala kostnader, teknologiska hinder och brist på stödjande regelverk. Samtidigt pekar rapporten på en rad långsiktiga fördelar, även om forskarna konstaterar att det finns ett behov av fler empiriska studier för att kvantifiera de långsiktiga ekonomiska och miljömässiga fördelarna. Forskarna efterlyser också standardiserade metoder och mätvärden som skulle göra det lättare att jämföra resultat mellan olika studier.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.

Det senaste