nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Starbucks vill göra bioplast av kaffesump

Den amerikanska kaffekedjan Starbucks samarbetar med forskare för att omvandla kaffesump och matavfall till biobaserad plast och tvättmedel. En första testomgång i labbet gav förväntade resultat.

  • Annons 1

Varje år slänger, förbränner eller komposterar Starbucks omkring 5 000 ton kaffesump och bakverk. Nu vill kedjan minska sitt resursslöseri genom att omvandla avfallet till användbar råvara. Idén kom från ett möte förra sommaren med miljöorganisationen The Climate Group där kaffekedjan är medlem.

Nu har man tillsammans med forskare testat processen i labb, skriver Environmental Leader. I enkla termer handlar det om att blanda avfallet med en svampmix som utsöndrar enzymer som bryter ned kolhydrater till socker. Sedan går blandningen till nästa steg där bakterier kickar igång jäsning så att sockret omvandlas till bärnstenssyra.

Enligt Environmental Leader listade en rapport från amerikanska energidepartementet syran som ett nyckelmaterial för att framställa tvättmedel, biobaserad plast och mediciner.

Enligt Carol S K Lin som har lett forskningsteamet är en av fördelarna att utsläppen minskar när avfallet inte förbränns.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Nobelpristagare anser att klimatmötet ska avbrytas

Båda Nobelpristagarna i ekonomi anser att det viktigaste för klimatet är att sätta igång med åtgärder som leder framåt. Nu. Handlingsförlamningen är det största problemet. Paul Romer anser att en bra start är att något större land fattar beslut om koldioxidskatt. William Nordhaus rekommenderar att klimatmötet i Katowice ajourneras och att en mindre grupp diskuterar sig fram till vilka mekanismer som kan ge resultat.