Starbucks vill göra bioplast av kaffesump

Den amerikanska kaffekedjan Starbucks samarbetar med forskare för att omvandla kaffesump och matavfall till biobaserad plast och tvättmedel. En första testomgång i labbet gav förväntade resultat.

Varje år slänger, förbränner eller komposterar Starbucks omkring 5 000 ton kaffesump och bakverk. Nu vill kedjan minska sitt resursslöseri genom att omvandla avfallet till användbar råvara. Idén kom från ett möte förra sommaren med miljöorganisationen The Climate Group där kaffekedjan är medlem.

Nu har man tillsammans med forskare testat processen i labb, skriver Environmental Leader. I enkla termer handlar det om att blanda avfallet med en svampmix som utsöndrar enzymer som bryter ned kolhydrater till socker. Sedan går blandningen till nästa steg där bakterier kickar igång jäsning så att sockret omvandlas till bärnstenssyra.

Enligt Environmental Leader listade en rapport från amerikanska energidepartementet syran som ett nyckelmaterial för att framställa tvättmedel, biobaserad plast och mediciner.

Enligt Carol S K Lin som har lett forskningsteamet är en av fördelarna att utsläppen minskar när avfallet inte förbränns.

Fakta

Bioplast

Det råder viss förvirring kring begreppet bioplast. Det kan antingen avse plast som är biologisk nedbrytbar eller plast som är baserad på biobaserad eller förnybar råvara.

Eftersom detta är två olika saker rekommenderar Plast- & Kemiföretagen att man antingen säger biobaserad plast eller biologisk nedbrytbar plast.

Källa: Plast- & Kemiföretagen

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.