nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Ingar Lindholm, Miljö & Utveckling
Ingar Lindholm, chefredaktör Miljö & Utveckling. FOTO: Mikael Sjöberg

Sopa inte hygienfrågan under mattan

Cirkulär ekonomi krävs för att klara en framtid med goda villkor för alla människor. Det är lätt att ta till sig, både med hjärta och hjärna. Att använda ett material en gång och sedan köra det till deponi känns redan lika fossilt som att värma sin villa med olja.

  • Annons 1

Men cirkulär ekonomi är förstås mer komplext än så. Det handlar om att öka återanvändandet, inte bara materialåtervinningen. Det handlar om kemikalier – att inte av okunskap eller andra skäl cirkulera farliga ämnen varv efter varv. Det handlar om att hitta fungerande affärsmodeller och avsättning för de begagnade produkterna och materialen.

Det glömda perspektivet

Allt det här har jag träffat på när jag pratat med olika aktörer under arbetet med artiklarna om cirkulär ekonomi. Men ett perspektiv har få tagit upp, kanske för att det helt enkelt är för tråkigt: hygien. Närmast kom professor Hervé Corvellec, Lunds universitet, som tar upp kontamination i sin diskussion om den cirkulära ekonomins gränser.

För den som undrar varför vi inte använder mjölkflaskor av glas istället för pappförpackningar (det gjorde jag) är svaret bland annat hygien. Detsamma gäller de hårda plastflaskorna. Det finns säkert fler exempel.

Det har hänt förr att alla sprungit efter samma boll utan att tänka sig för och råkat skjuta den rätt in i eget mål. Jag tänker på 70-talets energisparvåg som utöver minskad energianvändning ledde till sjuka hus och sjuka människor.

Cirkulär ekonomi är känslomässigt lätt att ta till sig, men ska omställningen lyckas måste man ta hänsyn till komplexiteten.

Ingar Lindholm, chefredaktör Miljö & Utveckling

Läs mer: 1989 – så nära men ändå så länge sedan

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Hemlig klimatdata försvårar omställningen

Klimatdata som inte är offentliga gör att det är svårt att diskutera vilka klimatsatsningar som är bäst. Därmed ökar risken för misstag vid den stora omställningen. Stefan Wirsenius vid Chalmers tekniska högskola är kritisk till att institut och företag inte alltid presenterar sina beräkningar.

Gretaeffekten del av större trend

Hos SAS använder hållbarhetschefen ordet roligt om det stora intresset för klimat som följt av IPCC:s rapport och klimataktivisten Greta Thunbergs inlägg i debatten. Men minskat flygande och ökad efterfrågan för biobränsle bygger på beslut som fattats tidigare än så, enligt fyra företag som påverkas på olika sätt av klimatdebatten.