Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

NCC om nedläggningen av Loop Rocks

Bygg NCC:s nyskapande satsning på cirkularitet, Loop Industries, läggs ned i mitten av juni. Satsningen på cirkulära sten- och fyllnadsmaterial blev bara två år gammal. Anna Trane, NCC:s presschef, förklarar varför.

NCC om nedläggningen av Loop Rocks
NCC

Det har gått nära tre år sedan NCC startade Loop Rocks, ett innovativt projekt för att öka cirkulariteten i byggbranschen. Tanken var att skapa en smartare hantering av jord, sten och fyllnadsmassor. Men efter att ha misslyckats med att bredda ägandet i Loop Rocks läggs nu verksamheten ned.

– NCC ville bredda ägandet i Loop Industries för att underlätta för att få affären att växa och för att skapa mer transparens för de öppna plattformarna som ingick i Loop Industries. Tajmingen för en ägarspridning var emellertid inte rätt. Parallellt har NCC sedan i höstas ett åtgärdsprogram med ökat fokus på kärnverksamheten. Det som inte  är kärnverksamhet säljs eller avvecklas, säger presschef Anna Trane till Miljö & Utveckling.

Driver flera projekt för ökad cirkularitet

Affären hann aldrig bli lönsam.

– Intresset har varit stort och intäkterna har ökat även om affären ännu inte var lönsam, säger Anna Trane.

NCC driver en rad andra cirkularitetsprojekt, varav asfaltsproduktionen är ett exempel på en lönsam satsning enligt Anna Trane. NCC återanvänder gammal asfalt för att göra ny, och 2018 bestod 20 procent av den nya varmasfalten av gammal asfalt.

– Reused är ett annat cirkulärt koncept som innebär att överblivet byggmaterial återanvänds i andra projekt. Har vi till exempel tre dörrar över i ett projekt läggs dessa ut på Reused och återanvänds i ett annat projekt inom NCC, säger Anna Trane.

Är det svårt att få lönsamhet i cirkularitet och i så fall varför?

– Utmaningen är att få marknaden att ändra invanda beteendemönster och skifta till andra processer i sin produktion. En annan utmaning är att kunna säkerställa kvalitén på det som på återanvänds. Men att tänka cirkulärt och att återanvända så mycket material som möjligt är viktigt för NCC. Vi har bland annat som mål att till år 2020 återanvända eller materialåtervinna minst 70 procent av vårt bygg- och konstruktionsavfall. År 2018 återanvände eller återvann vi 50 procent.

Vilken var tanken när ni startade Loop Industries och Loop Rocks?

– NCC:s satsning i Loop Rocks tillkom för att utveckla nya lösningar i byggbranschen. Verksamheten har tillfört ny kunskap och brutit ny mark med cirkulära, öppna och disruptiva lösningar, ett led i att utveckla byggbranschen, säger Anna Trane.

NCC behåller de immateriella rättigheterna och plattformarna i projektet.

Läs mer: Trendspaning: Stort fokus på cirkulära flöden 2019

Biologisk mångfald

Klimat

Krönika

Karriär

Webbinarium

Vårt nyhetsbrev

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Miljö & Utveckling sparar mina uppgifter
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.