Solfångare i stålverket ger fjärrvärme

Solfångare kan göra mer nytta i ett stålverk än utomhus. Hos Ovako Steel i Hofors har det kommunala energibolaget funnit ett sätt att fånga spillvärmen från svalnande stål.

Solfångare i stålverket ger fjärrvärme

I väntan på bearbetning ligger nyproducerade stålämnen på en svalbädd. En meter ovanför stålet är det 350 grader varmt. Där har Hofors Energi prövat att hänga upp en solfångare. Den hängdes upp horisontellt ovanför svalbädden, en lösning som visade sig vara dubbelt så effektiv som alla alternativ de hade prövat dittills.

Enligt försöken kan varje kvadratmeter solfångare ovanför svalbädden ge 20 000 till 30 000 kilowattimmar per år direkt in i fjärrvärmenätet, sommar som vinter. Det kan jämföras med bolagets solenergianläggning i Torsåker som ger 250-300 kilowattimmar per kvadratmeter och år.

– Grundvillkoret från Ovako är att vi inte hindrar luftströmmen som kyler ned stålämnena. Ställningen solfångaren hänger på är flyttbar och den kommer att användas i den kommande kommersiella anläggningen, säger Jan Nilsson, vd på Hofors Energi

På ställningen har man prövat att lägga både vanliga solfångare, så kallade sunstrips, och egenhändigt tillverkade med tjockare aluminium som kan utnyttja den höga värmen bättre.

Innan försöket med en horisontell solfångare hade bolaget prövat en lång rad sätt att utnyttja energin från svalbäddarna, bland annat med vertikala solfångare intill bädden. Ovanför en svalbädd tar ett par luftvärmeväxlare redan nu vara på den heta luften för att värma en angränsande byggnad.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.