Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Sänkt hastighet ska minska mikroplaster i havet

Miljöarbete Bildäck avger 520 ton mikroplaster per år – bara i Göteborg. Det visar en ny kommunal utredning. Nu vill kommunpolitikerna sänka hastighetsgränserna.

Mikroplast är ett stort problem för fiskar och andra djur i havet. Studier har visat att mikroplast hamnar i både fiskars och musslors magar. Det gör dem slöa, ger hög dödlighet och kan vara en förklaring till varför vissa fiskbestånd minskar.

– Man har sett hur mikroplastpartiklar stockats i magen på fiskarna. Fiskar som sedan hamnar på våra matbord. Det är obehagligt, säger Ulf Kamne (MP), miljökommunalråd och ansvarig för stadsutveckling i Göteborg..

En studie som gjorts av Svenska Miljöinstitutet IVL visar att de största bovarna är väg- och däckslitage och granulat från konstgräsplaner. För första gången finns nu också lokala siffror över utsläppen av mikroplast i Göteborg, utifrån IVL:s nationella studie.

– Därför har vi satt som mål att minska bilåkandet och sänka hastigheterna runt om i stan på över 70 procent av stadens vägar. Det minskar slitaget på däcken och därmed kan spridningen av mikroplast minska, säger Ulf Kamne.

Miljöförvaltningen i Göteborgs stad har också räknat ut att det sprids cirka 35 ton gummigranulat enbart från Göteborgs 69 fotbollsplaner med konstgräs, beräknat på utsläppen i Sverige. Det är dock fortfarande oklart hur stor del som når haven.

Kommunledningen har därför föreslagit en utredning som ska ta fram metoder för hur man kan minska miljöpåverkan av konstgräset. Granulatet som används till konstgräset leder till utsläpp på flera tusen ton mikroplastpartiklar varje år.  

Biologisk mångfald

Klimat

Krönika

Karriär

Webbinarium

Vårt nyhetsbrev

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Miljö & Utveckling sparar mina uppgifter
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.