nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Lokalt medbestämmande ger renare hav

Människors åsikter om hur marina reservat ska etableras måste tas till vara. Annars riskerar arbetet att misslyckas. Det visar en ny avhandling.

Linn Rabe
  • Annons 1

Världens hav är i kris och den svenska regeringen har satt ambitiösa mål för etablering av marina reservat. Både beslutsfattare och forskare har höga förväntningar på att lokalt engagemang ska underlätta etableringen.

Men utan verkliga möjligheter för människor att påverka besluten så kommer det inte att lyckas. Det visar visar Linn Rabe, blivande doktor i Miljövetenskap, som skrivit avhandlingen ”Participation and legitimacy – actor involvement for nature conservation”.

Avhandlingen undersöker relationen mellan deltagande och legitimitet i svensk östersjöförvaltning genom att studera samrådsprocesserna för Gräsö marina naturreservat och St Anna-Missjö marina skyddsområde. Studien visar på både positiva och negativa samband mellan deltagande och legitimitet, beroende på kvalitén i deltagandet.

– Genom att studera lokala aktörers tillgång till samråd och hur de erkänts och representerats samt genom att sedan koppla dessa upplevelse till tankar om beslutets legitimitet så har jag identifierat både brister och möjligheter inom svensk miljöförvaltning, säger Rabe.

Bland annat visar studien att vissa typer av aktörer har större tillgång till samrådsprocessen än andra. Kvinnor och unga deltar i relativt låg utsträckning, vilket kan påverka förvaltningen i stort, enligt Linn Rabe.

Disputationen äger rum den 24 februari vid Södertörns högskola i Flemingsberg.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Ny plan för att förbättra EU:s godkännandeförfarande av bekämpningsmedel

Europaparlamentet ska förbättra förtroendet för EU:s godkännandeförfarande av bekämpningsmedel. Parlamentet har bland annat enats om att allmänheten måste ha tillgång till de studier som används i processen med att godkänna bekämpningsmedel.

  • Annonskod Huvudspalten 4

”Sverige kan bli det klimatmässiga föredöme som omvärlden behöver”

Mattias Goldmann om 73-punktsöverenskommelsen:

Förutsättningarna för att nå klimatmålen till år 2030 förbättras kraftigt med 73-punktsöverenskommelsen mellan socialdemokraterna, centerpartiet, liberalerna och miljöpartiet. Men de viktigaste punkterna behöver konkretiseras och utformas så att de ger maximal klimatnytta, skriver Mattias Goldmann, vd på tankesmedjan Fores med 2030-sekretariatet, i en debattartikel för Miljö & Utveckling.