nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Region Skåne är årets bästa landsting tillsammans med Västra Götalandsregionen. FOTO: Skånetrafiken

Så ska utsläppen från bensin och diesel minska

I framtiden kommer det att finnas krav på bränsletillverkare att minska utsläppen från de drivmedel de levererar på svenska marknaden. Det föreslår flera myndigheter i en gemensam rapport.

  • Annons 1

Rapporten innehåller förslag över hur långsiktiga styrmedel bör utformas för att driva på en omställning mot en fossilfri transportsektor och är en del i ett regeringsuppdrag kring att ta fram en strategisk plan för detta.

Enligt myndigheterna måste regelverket utformas så att det styr mot minskade utsläpp. Det ska finnas krav på företag att minska utsläppen från de drivmedel som de levererar på svenska marknaden. Det ska ske genom en reduktionsplikt som inledningsvis fokuserar på separata kvoter för bensin och diesel. Man vill också ställa kvalitetskrav på bensin och diesel.

Biodrivmedel undantas

Myndigheterna vill också stödja höginblandade biodrivmedel, genom att ge bränslet fortsatt skattebefrielse. De ska heller inte ingå i reduktionsplikten. Osäkerhet kring stadsstödsgodkännande för biodrivmedel från EU gör det svårt att veta vilka regler som kommer att gälla för bränslet framöver. Därför vill myndigheterna ha en egen utredning om hur man från Sveriges sida kan utforma långsiktiga styrmedel som kan ersätta dagens skattebefrielse för biodrivmedel.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Glad sommar!

Sommartider är semestertider. Miljö & Utvecklings webbredaktion stänger därför bevakningen för att ta sommarledigt. En riktigt skön och stärkande sommar önskar vi alla våra läsare. Vi återkommer igen den 9 augusti.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Här finns miljöjobben

Ny statistik från SCB

Miljöbranschen har växt med 5 600 jobb sedan 2004. Allra flest arbetar med avfallshantering och förnybar energi, enligt statistik från SCB.